Waardevolle bundeling van informatie helpt zwangere op weg naar de bevalling

Recensie ‘Liefdevol bevallen’ door Laurette van der Loo-Gerts

Dit boek is een zeer volledige voorbereiding op bevallen en alles daaromheen. Zo maakt een bevallings ABC met tips en oefeningen een eigen unieke ervaring van bevallen mogelijk. Verder bevat ‘Liefdevol bevallen’ geboorteverhalen, ervaringen en wensen. Een echte aanrader voor alle zwangeren en hun partners.

De auteur, Mirjam Vos, heeft al meer dan vijfentwintig jaar ervaring met het geven van zwangerschaps- en babycursussen. Ze heeft al vele vrouwen en stellen via groeps- en privécursussen begeleid rondom de zwangerschap en bevalling. Haar credo is: “Liever dan je te vertellen wat je moet doen, help ik je te vinden wat bij je past”.

Opbouw van het boek

‘Liefdevol bevallen’, dat zo is opgebouwd dat het op een willekeurige plek opengeslagen kan worden, bestaat uit drie delen: 1. Alles wat je vooraf wilt weten over de bevalling en de geboorte van je kind; 2. Het ABC van bevallen en 3. Ervaringen, wensen en veranderingen. Verder bevat het boek een verklarende woordenlijst en register, worden er tips gegeven om verder te lezen en kent het boek een grote hoeveelheid oefeningen.

Inhoud

Het eerste deel bevat informatie over de bevalling, geeft informatie over de hormonen, omgaan met de pijn en medische aspecten, een wegwijzer in wat klaar te zetten en tips en oefeningen voorafgaand aan de bevalling. Ook is er aandacht voor veel gestelde vragen en waarheden en onwaarheden rond de bevalling.

Het ABC van bevallen vult het tweede deel en bevat informatie over drie aspecten die belangrijk zijn om te onthouden. Bij ieder deel staan ook oefeningen.

De A staat voor Adem en verbindt het mentale met het fysieke, het abstracte met het concrete. Door de aandacht naar de adem te sturen, blijft de verbinding met het eigen lichaam en de baby. De B staat voor Body en benadrukt het fysieke en concrete aspect van bevallen, met aandacht voor de sterke wisselwerking tussen de fysieke en mentale gesteldheid en het belang van de adem daarbij.
De C is van Coaching, specifiek zelfcoaching, het mentale aspect van bevallen. Hierbij gaat het om de invloed van je mentale ontspanning op het lichamelijke (ont)spanning. Deel twee sluit af met het combineren van het ABC en informatie die voor de partner belangrijk is.

Het derde en laatste deel omvat een serie geboorteverhalen met tips van moeders en hun partners. Ook komen de zorgverleners aan bod die de zwangere een wens mee geven. Tot slot zijn er korte hoofdstukken over na de geboorte en ouder zijn te lezen.

Aanrader

Dit boek had ik willen lezen voordat ik ging bevallen. Zowel de eerste als de tweede keer. Het is een enorm waardevolle bundeling informatie die voor iedere zwangere, maar ook diens partner, enorm nuttig is. Het kan door iedereen die al vroeg betrokken is bij een zwangerschap worden aangeraden aan de zwangere.

Liefdevol bevallen >

Laurette van der Loo-Gerts is basis kinder- en jeugdpsycholoog voor kinderen tussen 0 – 18 jaar binnen een wijkteam. Eerder was zij werkzaam bij diverse wetenschappelijke onderzoeken naar o.a. taalontwikkeling van twee- tot zesjarigen. 

——

Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signaleringlees verder …KLIK HIER voor de bron van dit bericht (Vakblad Vroeg)