Vso-scholier zet politieke debat over examens op zijn kop

Voortgezet onderwijs

29.06.20

Elijah Delsink, een 17-jarige autistische vso-scholier, heeft in de afgelopen maanden keihard gestreden voor gelijke rechten en kansen voor zorgleerlingen, met name op gebied van het behalen van een diploma. Door zijn inzet heeft hij kamerleden gemobiliseerd om als één front voor het vso te vechten. Door zijn toedoen ook krijgen deze leerlingen, die staatsexamens doen, voor het …

Deel bericht

(advertentie)

27.06.20

Naar verwachting worden op de schoolpleinen van zo’n 470 basisscholen door heel Nederland dit jaar nieuwe watertappunten geïnstalleerd, met subsidie vanuit het Nationaal Preventieakkoord. In de komende ronde van de Subsidieregeling watertappunten kunnen ook scholen in het vo voortgezet onderwijs en het mbo middelbaar beroepsonderwijs meedoen, zowel voor watertappunten op schoolpleinen als binnen in het schoolgebouw.

Deel bericht

26.06.20

Minister Slob van OCW wil nader verkennen hoe afstandsonderwijs kan worden ingezet voor leerlingen die gedurende een langere periode thuiszitten, en hoe de recente ervaringen met deze vorm van onderwijs hierbij kunnen worden benut.

Deel bericht

26.06.20

Schoolleiders en leraren moeten stevig betrokken blijven bij het ontwikkelen van nieuwe kerndoelen en eindtermen. Daarover werd een motie aangenomen in het algemeen overleg op…

Deel bericht

25.06.20

Op middelbare scholen hoeft vanaf 1 juli geen anderhalve meter afstand meer gehouden te worden tussen leerlingen, maar op mbo’s nog wel. Dat wringt, aangezien een derde van de mbo-studenten (zo’n 175.000 mensen) jonger is dan 18 jaar.

Deel bericht

25.06.20

Nathan Daniels beschrijft de gevaren van sexting op een praktisch en technisch niveau, met een nadruk op online privacy en cybersecurity. Het bericht Sexting: we moeten het hebben over de technische implicaties en oplossingen verscheen eerst op Mediawijzer.net.

Deel bericht

25.06.20

Vanaf 1 juli 2020 treedt de Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG) in werking. Deze wet geeft een verruiming van het geboorteverlof. Lastig blijft dat er veel verschillende termen gebruikt worden voor dit verlof; kraamverlof of partnerverlof, de officiële term is geboorteverlof. In dit artikel lees je in het kort wat geboorteverlof is en wat er verandert.

Deel bericht

25.06.20

De financiële situatie van het onderwijs op Curaçao was vóór de coronacrisis al erg slecht. Maar nu door de nodige bezuinigingen is de situatie volgens de schoolbesturen alleen maar verslechterd. Een groep leerkrachten is ten einde raad en vraagt Nederland om hulp.

Deel bericht

25.06.20

Het gaat goed met de bestrijding van het coronavirus. Daarom kunnen de middelbare scholen en scholen voor voortgezet speciaal onderwijs na de zomervakantie helemaal open. Vanaf 1 juli hoeven leerlingen in de school geen 1,5 meter afstand meer te bewaren.

Deel bericht

25.06.20

Het Cornelius Haga Lyceum heeft een nieuwe dagelijks bestuurder aangesteld. Rasit Bal volgt de omstreden Soner Atasoy op. Ook komt er een nieuwe interim-directeur.

Deel bericht

24.06.20

‘Wij denken dat de maatschappelijke gevolgen voor deze generatie zwaarder wegen dan de mogelijke gezondheidsrisico’s, die beperkt zijn.’ Dat zegt voorzitter Pieter Lossie van het LAKS.

Deel bericht

24.06.20

De Tweede Kamer wil dat de regering bij de curriculumherziening de ‘eerste en hoogste prioriteit geeft aan de basiskennis- en vaardigheden Nederlands, rekenen/wiskunde, Engels en burgerschap’. Een meerderheid stemde in met een motie van D66 en CDA die dit moet regelen.

Deel bericht

24.06.20

Het onderwijs kan en moet inclusiever. Dat stelt de Onderwijsraad in een advies aan de minister voor Basis- en Voortgezet onderwijs en Media met het oog op het einde van de vijfjarige beleidsperiode Passend onderwijs. In dit advies geeft de Onderwijsraad een perspectief hoe het onderwijs op langere termijn inclusiever kan worden voor leerlingen en studenten met een beperking.

Deel bericht

23.06.20

De middelbare scholen gaan na de zomervakantie weer helemaal open. “Veel scholieren misten perspectief en liepen een achterstand op. Het is echt een ontzettende opluchting,” zegt een blije voorzitter van het LAKS, Pieter Lossie. Uit een peiling die het LAKS hield blijkt dat scholieren hierop zaten te wachten, 69 procent zei dat ze willen dat de scholen weer volledig opengaan.

Deel bericht

23.06.20

Scholen in de regio zijn blij dat na de zomervakantie het voortgezet onderwijs waarschijnlijk weer helemaal open mag. Het Outbreak Management Team denkt dat er ruimte is om deze versoepeling door te voeren. De leerlingen zouden dan geen afstand meer hoeven te bewaren tot elkaar maar wel tot de docenten.

Deel bericht

23.06.20

Verrassing! Curriculum.nu gaat door. Nou ja, in ‘afgeslankte’ vorm. Drastisch afgeslankt, blijkt uit een brief die minister Arie Slob onlangs naar de Tweede Kamer stuurde. Op hongerdieet gezet, opdat er slechts een schim van overblijft. Helemaal afschaffen, dat zou akelig gezichtsverlies betekenen, en veel weggegooid geld.

Deel bericht

23.06.20

De vo-sector krijgt veel waardering voor de manier waarop het onderwijs is gecontinueerd tijdens de coronacrisis. Ook stonden het onderwijs en het beroep van leraar de afgelopen maanden weer positief in de belangstelling. Dat blijkt uit de corona-observatiemonitor die het CAOP uitvoerde voor Voion, het A&O-fonds voor het voorgezet onderwijs.

Deel bericht

22.06.20

Middelbare scholen kunnen na de zomervakantie weer helemaal open. Haagse bronnen melden dat het kabinet dat woensdag gaat bekendmaken na voorlopig het laatste coronacrisisberaad. Voorwaarde is wel dat scholen hygiënemaatregelen treffen en dat voor die tijd het coronavirus niet is opgelaaid.

Deel bericht

22.06.20

De Surinaamse vrijheidsstrijder en verzetsheld Anton de Kom heeft een plek gekregen in de Canon van Nederland. Hij is de eerste Surinamer die deze eer te beurt valt. De herijkte canon is volgens de opstellers diverser en biedt een internationalere blik op Nederland dan de voorgaande versie.

Deel bericht

22.06.20

Vanmorgen heeft prof. dr. James Kennedy, voorzitter van de commissie Herijking Canon van Nederland, de nieuwe Canon gepresenteerd aan minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven. De bekendmaking van de vernieuwde Canon van Nederland vond plaats tijdens een perspresentatie in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en werd gelivestreamd voor geïnteresseerden.

Deel bericht

22.06.20

“We houden ons groot voor de leerlingen, maar het doet me erg veel pijn hoe er met hen wordt omgegaan”, vertelt Muriëlle Dorothaal op de personeelsbijeenkomst van het Hoenderloo College vorige week in het centrum van het Veluwse dorp. Zij zijn de wanhoop nabij.

Deel bericht


lees verder …

KLIK HIER voor de bron van dit bericht  (Onderwijs Nieuws Dienst)