Student met niet-westerse achtergrond vaker afgewezen voor stage

Nieuws uit het jeugdveld

Studenten met een niet-westerse achtergrond krijgen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) vaker een afwijzing voor een stage dan studenten met een Nederlandse achtergrond. Dat blijkt uit verkennend onderzoek van het Kennisplatform Integratie & Samenleving.

Eén op de tien studenten met een niet-westerse achtergond ervaart discriminatie tijdens het zoeken naar een stage, blijkt uit het onderzoek. Vier op de tien zegt erover te twijfelen. Op basis van hun naam of uiterlijk stuiten ze op vooroordelen, denken ze: onbetrouwbaar en niet passend bij de uitstraling van het leerwerkbedrijf.

Na literatuuronderzoek zijn 71 mbo-leerlingen met een Surinaamse, Turkse, Marokkaanse of andere niet-westerse achtergrond en 50 begeleiders naar hun ervaringen gevraagd. Vooral bedrijven buiten de grote steden in de mode en horeca zeggen vaker ‘nee’ tegen deze groep stagiairs. In de financiële sector en zorg en welzijn is daarentegen nauwelijks sprake van discriminatie.

De onderzoekers pleiten ervoor ongelijke behandeling van een leerbedrijf te melden, discriminatie bespreekbaar te maken en studenten te trainen in het omgaan met afwijzingen.

Bron: Kennisplatform Integratie & Samenleving; Trouw

Meer informatielees verder …KLIK HIER voor de bron van dit bericht  (NJI.nl)