Slob tegen middelbare scholen: Mogelijk 1,5 meterlessen ‘in buurthuizen en sporthallen’

Voortgezet onderwijs

17.06.20

Als leerlingen in het middelbaar onderwijs ook na de zomervakantie 1,5 meter afstand moeten houden, dan wil minister Arie Slob dat scholen nu kijken hoe zij hun leerlingen ‘in en buiten scholen les kunnen geven’. ,,We hebben de opgave om met elkaar te kijken of er ook buiten scholen ruimtes zijn waar we leerlingen les kunnen geven.” Hij zei te denken aan ‘buurthuizen en sporthallen’.

Deel bericht

(advertentie)

17.06.20

Leerlingen die tijdens de coronacrisis ‘kwijt’ raakten, zijn voor een deel weer teruggevonden. Per gemeente is er nu nog gemiddeld één leerling buiten beeld. Eind mei waren dat er nog twaalf per gemeente. ,,Een forse reductie”, aldus minister Arie Slob (Onderwijs).

Deel bericht

17.06.20

https://www.npo3fm.nl/nieuws/3fm/390164-58-000-handtekeningen-voor-petitie-racismelessen

Deel bericht

17.06.20

De slagingspercentages op de havo en het vwo liggen dit jaar hoger dan in voorgaande jaren. Dat geeft ruim 40 procent van de docenten op deze schoolsoorten aan in een recente AOb-enquête. Op het vmbo waren de slagingspercentages meer vergelijkbaar met eerdere jaren.

Deel bericht

16.06.20

Ouders komen in opstand tegen het gebrek aan perspectief dat hun kinderen in het voortgezet onderwijs geboden wordt. ‘Ze lijken wel een vergeten groep.’

Deel bericht

16.06.20

Voor mijn gevoel gaat het wel lekker, dat lesgeven op afstand. Mijn studenten doen sinds medio maart actief mee aan de videolessen, stellen vragen, maken hun opdrachten. In evaluatieverslagen, die zij schreven als onderdeel van een schrijfopdracht bij Nederlands, wisten ze goed aan te g…

Deel bericht

16.06.20

Een controller van een scholengemeenschap werd eind vorig jaar ontslagen omdat hij niet had opgetreden tegen een frauderende bestuurder. De interim bestuurder die was aangesteld omdat de frauderende bestuurder met ziekteverlof was, ontdekte allerlei malversaties en rekende de controller plichtsverzuim aan. Die stapte naar de rechtbank, maar de rechter achtte het plichtsverzuim evenredig aan het strafontslag.

Deel bericht

15.06.20

Meer dan de helft van de docenten in het voortgezet onderwijs (vo) ervaart een hogere werkdruk sinds de scholen weer gedeeltelijk open zijn. Volgens een AOb-enquête vindt 44 procent van hen dat de onderwijskwaliteit is afgenomen in vergelijking met de situatie met alleen afstandsonderwijs in de periode ervoor.

Deel bericht

15.06.20

Adviesje hier, programmaatje installeren daar, of een online-les observeren op verzoek van de docent. Daan Boven (16) uit Zwolle is niet zo’n leerling die zich verveelt tijdens zijn online-lessen. De 4 vwo’er van het Carolus Clusius College in Zwolle is een IT-talent en dat komt zeker in coronatijd goed van pas.

Deel bericht

15.06.20

Op 15 juni 2020 is de jaarlijkse update van de Techniekpactmonitor gepubliceerd. Dit betekent een update van de cijfers over techniek. Hoe staat het ervoor met keuze voor techniek in het onderwijs? Wat is de behoefte van de arbeidsmarkt?

Deel bericht

15.06.20

Tussen de buien door wandelt verslaggever Phaedra Werkhoven met onderwijsminister Arie Slob langs de IJssel in zijn woonplaats Zwolle. De scholen gaan langzaam weer open nu het coronavirus zich terugtrekt. Hoe kijkt de minister terug op de zware coronamaanden?

Deel bericht

13.06.20

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zet zich in voor de belangen van scholieren. Daarom heeft het LAKS de LAKS-monitor ontwikkeld: een grootschalig gratis tevredenheidsonderzoek vóór en dóór leerlingen van het voortgezet onderwijs.

Deel bericht

12.06.20

Een petitie om het behandelen van racisme verplicht te stellen op basis- en middelbare scholen is in ruim een week al bijna 40.000 keer ondertekend. De initiatiefnemers mikken op minimaal 50.000 handtekeningen, zodat de petitie als burgerinitiatief op de agenda gezet kan worden van de Tweede Kamer.

Deel bericht

12.06.20

Door de coronacrisis werden alle sectoren in het land platgelegd, ook het onderwijs. Waar leerlingen en scholieren eerst van maandag tot en met vrijdag onderwijs volgden op locatie, bleven zij door de lockdown thuis. Leraren en docenten moesten ineens de omschakeling maken naar online lesgeven. Hoe ziet het onderwijs er de komende tijd uit? En gaat dit bijdragen aan een verandering in het onderwijssysteem en de manier van lesgeven?

Deel bericht

11.06.20

Rineke van Daalen schrijft een beschouwing naar aanleiding van het succesvolle tv-programma waarin Nicolaas Veul en Tim den Besten 100 dagen voor de klas staan. Scholen zijn eilanden. Ze hebben talloze verbindingslijnen met de buitenwereld, via leerlingen, docenten en al die anderen die op scho…

Deel bericht

11.06.20

Een van de initiatieven die kinderen en jongeren sinds 28 mei helpen hun stem te laten horen is #ikpraatmee. ‘Het is belangrijk dat jongeren opkomen voor hun stem’, zegt Willeke van Sleeuwen van het Nederlands Jeugdinstituut. ‘Het is goed om te zien met welke ideeën en initiatieven jongeren zelf komen. Er blijven desondanks ook kinderen die niet gehoord worden.’

Deel bericht

11.06.20

Studenten gaan leerlingen bijspijkeren die door de coronacrisis achterstanden hebben opgelopen. Zij krijgen daar studiepunten voor of kunnen de bijlessen geven als vakantiebaantje.

Deel bericht

10.06.20

Het handhaven van de anderhalvemetermaatregel is in het voortgezet onderwijs ‘een grote tot zeer grote uitdaging’, meldt de VO-raad op basis van een enquête onder schoolleiders.

Deel bericht

10.06.20

De toenemende digitalisering van het onderwijs vraagt om een veilige en betrouwbare internetverbinding. SIVON lanceerde op 9 juni in samenwerking met Kennisnet de dienst Veilig Internet: scholen krijgen daarmee gegarandeerd een veilige en betrouwbare internetverbinding. Scholengroep Rijk van Nijmegen is als eerste aangesloten op de dienst. Kort daarna volgen Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) en NUOVO Scholengroep.

Deel bericht

10.06.20

Dat goed onderwijs criminaliteit vermindert wordt algemeen voor waar aangenomen, maar niet vaak onderzocht. Amerikaans onderzoek wijst uit dat specifiek onderwijsbeleid, zoals het eindexamen, inderdaad zorgt voor minder arrestaties.

Deel bericht

09.06.20

Het is wettelijk verboden om geld voor publiek bekostigd onderwijs over te hevelen naar particuliere scholen. Dat benadrukt minister Slob.

Deel bericht


lees verder …

KLIK HIER voor de bron van dit bericht  (Onderwijs Nieuws Dienst)