Sexchatting met kinderen wordt expliciet strafbaar

Basisonderwijs

12.05.20

Volwassenen die seksueel getinte berichten sturen naar kinderen onder de 16 jaar worden binnenkort harder aangepakt. In een wetsvoorstel dat vandaag in consultatie gaat, schrijft minister Grapperhaus van Justitie dat ‘sexchatting’ met kinderen voortaan expliciet strafbaar wordt gesteld.

Deel bericht

(advertentie)

12.05.20

De ‘eerste schooldag’ verliep over het algemeen gemoedelijk en goed, zegt de PO-raad, de belangenbehartiger van het basisonderwijs. “Natuurlijk gaan we nog hindernissen tegenkomen, maar er heerste vandaag vooral een positieve vibe”, stelt de organisatie in een persbericht. Hoe kijken leraren terug op hun eerste dag?

Deel bericht

12.05.20

Op veel scholen beginnen kinderen niet gelijk weer met normale lessen. Veel juffen en meesters willen eerst praten met kinderen over hoe het met ze gaat. Door het corona-virus hebben sommige kinderen vervelende dingen meegemaakt, bijvoorbeeld omdat ze iemand kennen die ziek is of dat ze erg bang zijn.

Deel bericht

11.05.20

Basisschoolbesturen hebben geen goed woord over voor de felle kritiek die voorzitter Felix Rottenberg van Branchevereniging Kinderopvang uitte over het gebrek aan samenwerking tussen scholen en bso’s. ,,Iedereen werkt zich het snot voor de ogen, krijg je dit. Waanzinnig.’’

Deel bericht

11.05.20

De heropening van de basisscholen is vanochtend rustig verlopen. De kinderen waren blij om hun klasgenootjes en leraren weer te zien. En hun ouders, die genoten van de rust tijdens het thuiswerken.

Deel bericht

11.05.20

Niet alleen openen de scholen en bibliotheken vandaag de deuren, ook de stembussen van de Kinderjury zijn vandaag officieel geopend! Van 11 t/m 17 mei is hét moment voor kinderen om hun stem te laten horen, want zij bepalen wat het beste boek is.

Deel bericht

11.05.20

Met een filosofisch gesprek in de klas versterk je de onderlinge band tussen de kinderen. Elk kind weet wel iets over een thema of heeft een eigen denkstrategie om aan het onderzoek bij te dragen. Tips, technieken en middelen om het gesprek goed te begeleiden vind je bij Filosovaardig!

Deel bericht

11.05.20

Na twee maanden lockdown starten basisscholen en sommige beroepsgroepen vandaag weer op. Premier Rutte kondigde op 13 maart de zogenoemde ‘intelligente lockdown’ af. Vanaf vandaag wordt die opgeheven voor basisscholen, kinderopvanglocaties, bibliotheken en de meeste contactberoepen.

Deel bericht

10.05.20

Vanuit het Actieplan Gelijke Kansen is er subsidie beschikbaar voor doorstroomprogramma’s die de overgang van het po naar het vo verbeteren. Deelnemers zijn leerlingen die op een hoger niveau kunnen presteren maar minder ondersteuning of hulpbronnen tot hun beschikking hebben dan hun klasgenoten. Door deelname vergroten zij hun kennis en vaardigheden.

Deel bericht

10.05.20

Al enige tijd trek ik bijna dagelijks dezelfde joggingbroek en slobbertrui aan. Ik werk toch thuis, geen collega die me ziet. Maar is deze outfit wel zo bevorderlijk voor mijn productiviteit?

Deel bericht

10.05.20

Felix Rottenberg, voorzitter van de Branchevereniging Kinderopvang, heeft hard uitgehaald naar een deel van de basisscholen. Er zijn te veel scholen die niet in overleg zijn getreden met kinderopvangorganisaties over de buitenschoolse opvang, zei hij in tv-programma Op1.

Deel bericht

09.05.20

De afgelopen periode hebben de meeste leraren op de een of andere wijze ervaring moeten  opdoen met afstandsonderwijs. Nu de basisscholen weer voor een deel open gaan zal het onderwijs een mengvorm worden van gewoon lesgeven en e-learning; men spreekt dan ook van blended learning. De …

Deel bericht

09.05.20

Een welkomstbanner op het schoolplein, desinfectiepompjes en gemarkeerde looprichtingen in de gebouwen. Scholen zijn klaar om maandag na acht weken hun deuren weer voor alle leerlingen te openen. Maar het moet wel met halve groepen.

Deel bericht

09.05.20

“Lekker lesgeven. Ieders handen jeuken om dat weer te gaan doen”, zegt Bart Vervoort, directeur van basisschool De Bijlmerhorst in Amsterdam-Zuidoost. De grote vraag is of de kinderen veel achterstand hebben opgelopen na al die weken thuisonderwijs.

Deel bericht

09.05.20

Ed tech is de benaming voor technische toepassingen in het onderwijs. Sinds 1995 is het gebruik van tech in het onderwijs nagenoeg verdubbeld. En dat gaat tegenwoordig verder dan boeken op je iPad.

Deel bericht

09.05.20

Hoe is het met de kinderen? Hoe is het met de dynamiek in de groep? Het is belangrijk om de ervaringen van kinderen op een goede manier te bespreken. Praktische handvatten in dit gratis katern van Kwink voor sociaal-emotioneel leren.

Deel bericht

09.05.20

Wilde de digitalisering van het onderwijs jarenlang niet echt op gang komen, door de coronacrisis moesten scholen noodgedwongen opeens héél snel handelen. Zelfs leraren die tot voor kort al bang waren voor het digibord moesten aan de slag met digitaal lesmateriaal en videogesprekken. Zo zorgde het coronavirus voor een stroomversnelling van lange processen waar eerst vooral over vergaderd werd.

Deel bericht

09.05.20

Kinderopvangorganisaties en het basisonderwijs worstelen met de manier waarop ze de kinderen maandag ontvangen. ,,We kunnen niet leunen op een draaiboek dat al klaarligt.”

Deel bericht

08.05.20

Basisscholen die heropenen moeten niet alleen oppassen voor het coronavirus, maar ook uitkijken voor de legionellabacterie. Dat zei premier Rutte vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Deel bericht

08.05.20

Onderwijsminister Arie Slob laat onderzoeken of en in hoeverre kinderen leerachterstand hebben opgelopen in de acht weken thuisonderwijs. Dat gebeurt niet alleen in het primaire, maar ook in het voortgezet onderwijs, het mbo en het hoger onderwijs. We zijn ook al aan het nadenken hoe we eventueel opgelopen tekorten in de komende tijd kunnen wegwerken”, zei Slob vrijdag.

Deel bericht

08.05.20

Andere looproutes, schermen tussen de leerkracht en de klas, spatmaskers voor kleuterjuffen en mondmaskers voor conciërges – of niets van dit alles. Elke school treft andere voorbereidingen, maar druk zijn ze allemaal. Maandag gaan de basisscholen weer open.

Deel bericht


lees verder …

KLIK HIER voor de bron van dit bericht  (Onderwijs Nieuws Dienst)