Recidive jeugdcrimineel niet minder na training

Nieuws uit het jeugdveld

Socialevaardigheidstrainingen bij criminele jongeren verminderen niet de kans dat zij opnieuw een delict plegen. Dat concludeert Trudy van der Stouwe uit onderzoek waarop zij 12 maart promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

Socialevaardigheidstrainingen worden ingezet bij de behandeling van delinquente jongeren met een relatief laag risico van recidive. Er wordt van uitgegaan dat deze trainingen nuttig zijn voor jongeren wiens criminele gedrag een gevolg is van beperkte sociale vaardigheden.

Met haar onderzoek wilde Van der Stouwe de effectiviteit van sociale vaardigheidstrainingen voor jeugddelinquenten meten. Ze vergeleek daarvoor de individuele training Tools4U met andere leerstraffen.

Het onderzoek laat zien dat Tools4U en andere socialevaardigheidstrainingen maar een beperkte effectiviteit hebben. Hoewel de trainingen de sociale vaardigheden direct na de training kunnen verbeteren, zijn deze verbeteringen niet substantieel genoeg om recidive op de lange termijn te verminderen.

Van der Stouwe denkt dat de uitkomsten van haar onderzoek kunnen helpen om Tools4U en andere socialevaardigheidstrainingen te verbeteren, zodat recidive bij delinquente jongeren verminderd kan worden.

Bron: UvA

Meer informatie

class=”linkList”>

lees verder …KLIK HIER voor de bron van dit bericht  (NJI.nl)