Onderwijs en integriteit in tijden van big data

ICT en onderwijs

10.03.20

Inspirerende column over Onderwijs en integriteit in tijden van big data, geschreven door Remco Pijpers, expert op het gebied van digitale geletterdheid bij Kennisnet.

Deel bericht

(advertentie)

09.03.20

Hoe hebben mbo-instellingen ict geregeld? In de het onderzoek Ict-monitor mbo 2019, ingevuld door 51 mbo-instellingen, leest u er alles over.

Deel bericht

29.02.20

Het kost niets en binnen een paar maanden staan bedrijven als TomTom, Randstad en Hema om je te springen. Techground in de bibliotheek op het Osdorpplein biedt opleidingen tot programmeur of IT-specialist, voor iedereen die maar wil. De eerste lichting heeft net z’n diploma op zak.

Deel bericht

28.02.20

Wat als studenten (en docenten) de grip op hun telefoongebruik verliezen? ‘Onder de duim’ zet aan het denken over de effecten van smartphones en sociale media.

Deel bericht

22.02.20

Op het gebied van cybersecurity is komende week een kwetsbare periode voor scholen volgens het Cyberweerbaarheidscentrum Limburg.”Dat heeft alles te maken met de carnavalsvakantie”, zo vertelt Gilbert van Zeijl van het weerbaarheidscentrum.

Deel bericht

20.02.20

De stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) is gisteren getroffen door ransomware, waardoor 26.000 leerlingen en 2800 medewerkers geen gebruik van computers kunnen maken. Dat laat de stichting, die 23 scholen beheert, via de eigen website weten.

Deel bericht

19.02.20

In deze podcast-aflevering staat de smartwatch in het speciaal onderwijs centraal. Centrale vraag: Is het een goed idee om leerlingen met een gedragsstoornis en/of psychische problematiek een smartwatch te laten dragen die hun fysieke toestand (zoals hartslag en bloeddruk) monitort? Zo ja, is dit et…

Deel bericht

18.02.20

Het eerste jaar van het grootste onderwijsproject in Nederland op het gebied van digitale geletterdheid is geslaagd. Dit project biedt scholen een belangrijke aanvulling op hun onderwijsprogramma, met als resultaat toekomstbestendig onderwijs. Vanwege het schaalniveau is het een uniek project in Nederland, want op deze manier kan een digitaal geletterde samenleving ontstaan.

Deel bericht

14.02.20

Op #SID2020 werd nieuw lesmateriaal en een digitale fatsoensonderzoek gepresenteerd. Hierin wordt volledig op de gebruiker gericht, valt Daniël Lechner op.

Deel bericht

13.02.20

Ontwikkel digitale vaardigheden als computational thinking, mediawijsheid, ICT-basisvaardigheden en informatievaardigheden. Deelname aan de pilot is gratis.

Deel bericht

11.02.20

Op 11 februari is het Safer Internet Day. Dit jaar wordt er een nieuw programma gelanceerd voor scholen en ouders: ‘De InternetHelden’, over veilig internet en digitaal burgerschap. Onder andere bestaande uit een lespakket voor scholen, ouderavonden, en een toolkit voor ouders.

Deel bericht

11.02.20

De Kijkwijzer moet ingezet worden bij filmpjes van YouTubers en vloggers, vindt het kabinet. Bij video’s op grote Nederlandse YouTube-kanalen moet in één oogopslag te zien zijn of er geweld, drugs, seks of grof taalgebruik in zit. Verder moet met icoontjes duidelijk worden gemaakt voor welke leeftijd de inhoud geschikt is.

Deel bericht

10.02.20

Dinsdag 11 februari = Safer Internet Day! Dé jaarlijkse dag die draait om leuk en veilig internetgebruik door kinderen en jongeren. Wat doe jij? Het bericht Wat doe jij op Safer Internet Day?

Deel bericht

10.02.20

Heeft uw school leveranciers uit het Verenigd Koninkrijk? Dan moet u mogelijk nieuwe afspraken maken over het uitwisselen van (persoons)gegevens. In dit artikel leest u er meer over.

Deel bericht

10.02.20

De tijd van de loodzware boekenpakketten voor het voortgezet onderwijs is geweest. En dus moet schoolboekengigant de bakens verzetten. ‘We willen een educatieve dienstverlener worden’, zegt interim-directeur Natascha van Nieuwenburg.

Deel bericht

08.02.20

Erg veel nieuws was er niet onder de zon op IPON 2020. Dat is niet erg. De stormachtige jaren zijn voorbij. Het is niet alle dagen feest. De enige werkelijke trend die ik er kon ontdekken beviel zeer. Het was de aanwezigheid van veel expresso-machines bij de standhouders. Gratis cappucc…

Deel bericht

07.02.20

Veel mensen denken dat gamen een negatieve invloed heeft op kinderen. Bitescience zet de risico’s én kansen op een rij, op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Deel bericht

06.02.20

Ruim twee jaar geleden werd hij al uitgeroepen tot Leraar van het Jaar en woensdag kreeg Tjeerd van den Elsen weer een landelijke onderscheiding. De onderwijsvernieuwer uit Best won een award, omdat hij volgens de jury als geen ander podcasts als nieuwe leermethode in het basisonderwijs onder de aandacht weet te brengen.

Deel bericht

06.02.20

Chatbots in het onderwijs: hoe werken ze, wat voor soorten zijn er en hoe kunnen ze helpen in de onderwijspraktijk? Lees in dit artikel alles over chatbots.

Deel bericht

05.02.20

Woensdag 5 en donderdag 6 februari is het in de Jaarbeurs Utrecht tijd voor IPON 2020. Ook op de tiende editie van dit twee jaarlijkse event voor het onderwijs wordt volop aandacht besteed aan innovatie en ICT.

Deel bericht

04.02.20

Op de IPON 2020 maken E-learning Wizard en Edutrainers hun samenwerking bekend. Samen bieden zij scholen/besturen een compleet pakket e-learningcursussen voor nascholing. Leraren kunnen nu naast hun pedagogisch-didactische vaardigheden ook hun ICT-bekwaamheid vergroten en verbeteren in een eigen online academie.

Deel bericht


lees verder …

KLIK HIER voor de bron van dit bericht  (Onderwijs Nieuws Dienst)