Mijn brein en m’n slobberbroek

Basisonderwijs

10.05.20

Al enige tijd trek ik bijna dagelijks dezelfde joggingbroek en slobbertrui aan. Ik werk toch thuis, geen collega die me ziet. Maar is deze outfit wel zo bevorderlijk voor mijn productiviteit?

Deel bericht

(advertentie)

10.05.20

Felix Rottenberg, voorzitter van de Branchevereniging Kinderopvang, heeft hard uitgehaald naar een deel van de basisscholen. Er zijn te veel scholen die niet in overleg zijn getreden met kinderopvangorganisaties over de buitenschoolse opvang, zei hij in tv-programma Op1.

Deel bericht

09.05.20

De afgelopen periode hebben de meeste leraren op de een of andere wijze ervaring moeten  opdoen met afstandsonderwijs. Nu de basisscholen weer voor een deel open gaan zal het onderwijs een mengvorm worden van gewoon lesgeven en e-learning; men spreekt dan ook van blended learning. De …

Deel bericht

09.05.20

Een welkomstbanner op het schoolplein, desinfectiepompjes en gemarkeerde looprichtingen in de gebouwen. Scholen zijn klaar om maandag na acht weken hun deuren weer voor alle leerlingen te openen. Maar het moet wel met halve groepen.

Deel bericht

09.05.20

“Lekker lesgeven. Ieders handen jeuken om dat weer te gaan doen”, zegt Bart Vervoort, directeur van basisschool De Bijlmerhorst in Amsterdam-Zuidoost. De grote vraag is of de kinderen veel achterstand hebben opgelopen na al die weken thuisonderwijs.

Deel bericht

09.05.20

Ed tech is de benaming voor technische toepassingen in het onderwijs. Sinds 1995 is het gebruik van tech in het onderwijs nagenoeg verdubbeld. En dat gaat tegenwoordig verder dan boeken op je iPad.

Deel bericht

09.05.20

Hoe is het met de kinderen? Hoe is het met de dynamiek in de groep? Het is belangrijk om de ervaringen van kinderen op een goede manier te bespreken. Praktische handvatten in dit gratis katern van Kwink voor sociaal-emotioneel leren.

Deel bericht

09.05.20

Wilde de digitalisering van het onderwijs jarenlang niet echt op gang komen, door de coronacrisis moesten scholen noodgedwongen opeens héél snel handelen. Zelfs leraren die tot voor kort al bang waren voor het digibord moesten aan de slag met digitaal lesmateriaal en videogesprekken. Zo zorgde het coronavirus voor een stroomversnelling van lange processen waar eerst vooral over vergaderd werd.

Deel bericht

09.05.20

Kinderopvangorganisaties en het basisonderwijs worstelen met de manier waarop ze de kinderen maandag ontvangen. ,,We kunnen niet leunen op een draaiboek dat al klaarligt.”

Deel bericht

08.05.20

Basisscholen die heropenen moeten niet alleen oppassen voor het coronavirus, maar ook uitkijken voor de legionellabacterie. Dat zei premier Rutte vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Deel bericht

08.05.20

Onderwijsminister Arie Slob laat onderzoeken of en in hoeverre kinderen leerachterstand hebben opgelopen in de acht weken thuisonderwijs. Dat gebeurt niet alleen in het primaire, maar ook in het voortgezet onderwijs, het mbo en het hoger onderwijs. We zijn ook al aan het nadenken hoe we eventueel opgelopen tekorten in de komende tijd kunnen wegwerken”, zei Slob vrijdag.

Deel bericht

08.05.20

Andere looproutes, schermen tussen de leerkracht en de klas, spatmaskers voor kleuterjuffen en mondmaskers voor conciërges – of niets van dit alles. Elke school treft andere voorbereidingen, maar druk zijn ze allemaal. Maandag gaan de basisscholen weer open.

Deel bericht

08.05.20

Maandag start het basisonderwijs weer met fysieke lessen op school. De leerkrachten mogen na weken van videobellen eindelijk weer voor de klas staan. De meeste althans, want onderwijspersoneel dat in een risicogroep zit moet nog altijd thuis blijven.

Deel bericht

08.05.20

eergeld Amsterdam is slachtoffer geworden van een inbraak. Dieven hebben 76 laptops gestolen. Laptops die de stichting had ontvangen om aan kinderen te geven die er zelf geen geld voor hebben. Juist in deze Corona-tijd zijn laptops onontbeerlijk om ‘bij de les te blijven’.

Deel bericht

08.05.20

De Brainportregio wil extra vaart zetten achter de internationalisering van het onderwijs. Alle basisscholen, middelbare scholen en het mbo in Zuidoost-Brabant krijgen hier al snel mee te maken.

Deel bericht

07.05.20

De scholen in Spanje zouden moeten doorgaan met een combinatie van onderwijs op locatie en onderwijs op afstand zolang er geen coronavaccin beschikbaar is.

Deel bericht

07.05.20

Vanaf maandag gaan de scholen weer open. Dat is niet voor alle kinderen iets om naar uit te kijken. Naar schatting 10 procent van alle kinderen in het basisonderwijs wordt gepest. Voor hen was de lockdown een welkome adempauze. “Mijn zoon bloeide thuis helemaal op. Hij is een heel ander kind.”

Deel bericht

07.05.20

De scholen mogen op 11 mei weer open en dus komt er ruimte om de afscheidsmusical aan het eind van dit schooljaar op te voeren. Het mag duidelijk zijn dat dit niet gaat zoals we dat in voorgaande jaren gewend waren. Er zijn talloze maatregelen van kracht. Dus hoe pak je dat aan? Gelukkig komen producenten van afscheidsmusicals met mogelijke oplossingen en tips.

Deel bericht

07.05.20

De scholen van ATO-Scholenkring in ’s Hertogenbosch beslissen allemaal zelf, samen met hun kinderopvangpartner, hoe ze onderwijs en opvang straks gaan hervatten. Op de meeste locaties zijn de knopen al doorgehakt.

Deel bericht

07.05.20

Leraren en ondersteuners in het basisonderwijs met klachten die op COVID-19 kunnen wijzen, kunnen vanaf vandaag al worden getest door de GGD. Ook kunnen hele schoolklassen worden getest als een ‘ongebruikelijk aantal’ leerlingen klachten heeft. Verder worden desinfecterende handgels voor kinderen afgeraden en mogen scholen nieuwe kleuters niet weigeren.

Deel bericht

07.05.20

Op maandag 11 mei gaan de basisscholen weer open. Voor die tijd moeten scholen talloze zaken geregeld hebben. Op welke dagen gaan we lessen geven? Hoe zorgen we voor eenrichtingsverkeer in de gangen? Is er voldoende desinfecteermiddel en waar halen we plexiglas vandaan? Voor veel onderwijspersoneel is het de drukste meivakantie ooit.

Deel bericht


lees verder …

KLIK HIER voor de bron van dit bericht  (Onderwijs Nieuws Dienst)