‘Kinderen met handicap leven nog altijd in sociaal isolement’

Basisonderwijs

09.11.20

Veel kinderen met een handicap zijn eenzaam, kunnen niet terecht in speeltuinen omdat die niet zijn aangepast en het ondernemen van sociale activiteiten in de buurt is erg lastig. Die conclusie trekt stichting Het Gehandicapte Kind in een rapport aan het begin van de eerste Week van het Gehandicapte Kind.

Deel bericht

(advertentie)

09.11.20

De democratische rechtsstaat, homoseksualiteit, gelijkheid: het zijn onderwerpen die aan bod komen in de lessen burgerschap op scholen. Maar de lessen verschillen nogal per school en de inhoud moet dus beter worden vastgelegd in de wet, vinden minister Slob van Onderwijs en partijen in de Kamer.

Deel bericht

09.11.20

De Tweede Kamer debatteert maandag over hoe lessen over burgerschap gegeven moeten worden. Onderwijsminister Arie Slob (Basis en Voortgezet Onderwijs) komt met strengere regels voor scholen, zodat zij echt werk moeten maken van lessen over democratie, vrijheid en de rechtstaat.

Deel bericht

06.11.20

De PO-Raad, VNG, Nationale Politie en Veilig Thuis zijn op verzoek van het programma Geweld Hoort Nergens Thuis met elkaar in gesprek gegaan over manieren waarop kinderen na een geweldssituatie steun kunnen ontvangen.

Deel bericht

06.11.20

Nemen we de nieuwe leerling aan? Mag een stagiair blijven? Hoe houden we de school schoon? Op democratische school Libertad in Prinsenbeek zijn dit niet alleen vragen voor volwassenen, ook de leerlingen beslissen mee. ,,We hebben een paar vaste afspraken, de rest bespreken we samen.”

Deel bericht

06.11.20

Leraren die extra ondersteuning voor leerlingen aanvragen moeten hier vaak maanden op wachten. Ook is de procedure een enorme bureaucratie. Dat blijkt uit een enquête onder zo’n 3700 AOb-leden in het basis- en voortgezet onderwijs.

Deel bericht

06.11.20

Zorgpersoneel met coronaklachten kan vanaf eind deze maand op het werk een sneltest krijgen en hoeft niet meer naar een teststraat van de GGD. Begin volgende maand geldt dat ook voor personeel van scholen, de kinderopvang en de politie.

Deel bericht

05.11.20

Als we in Nederland alle leerlingen op school een gezonde lunch willen geven en hen meer willen laten bewegen, dan moet daar ruim 1,5 miljard euro per jaar voor worden bijgepast. Dat kan worden afgeleid uit onderzoek in opdracht van het ministerie van VWS.
The post Aan gezonde schoollunch en meer be…

Deel bericht

05.11.20

Driekwart van de schoolleiders en leraren signaleert een leerachterstand bij leerlingen als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Ook hebben leerlingen en leraren het mentaal zwaar op school.

Deel bericht

05.11.20

Minister Arie Slob (Onderwijs) heeft onderzoek laten doen naar seksueel grensoverschrijdend gedrag door personeel in het onderwijs. Uit het onderzoek volgt een aantal aanbevelingen die de PO-Raad onderschrijft. De sectororganisatie vindt het van groot belang om seksueel grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs aan te pakken en te voorkome

Deel bericht

05.11.20

In Nederland groeit circa 3 procent van alle kinderen op in een onveilige gezinssituatie. In de Week tegen Kindermishandeling, van 16 tot en met 22 november 2020, wordt extra aandacht besteed aan de aard en omvang van dit probleem. Daarnaast staat centraal wat er gedaan kan worden om de aanpak van kindermishandeling te versterken. Dit doen we door te #lerenvanelkaar.

Deel bericht

05.11.20

Met 25 maatregelen verbetert minister Slob (onderwijs) passend onderwijs voor leerlingen, ouders en leraren. Leerlingen en hun ouders krijgen meer te zeggen over passend onderwijs. Zo krijgen leerlingen hoorrecht, zodat zij betrokken worden bij besluiten over hun oplossing.

Deel bericht

05.11.20

Nederlandse basisschoolleerlingen uit de groepen 4 tot en met 7 boekten weinig tot geen vooruitgang tijdens de periode dat de scholen gesloten waren vanwege coronamaatregelen. Dit concluderen onderzoekers van Oxford University na een analyse van toetsresultaten van circa 15 procent van de basisscholen.

Deel bericht

05.11.20

Het sluiten van scholen is een uiterste maatregel tegen corona die in het belang van kinderen zolang mogelijk moet worden uitgesteld. Het recht op onderwijs en het belang van contact met leeftijdgenoten moeten in het coronabeleid voorrang krijgen, stelt UNICEF-directeur Suzanne Laszlo.

Deel bericht

04.11.20

‘Ik vind filosoferen leuk, want nu gaat het eens niet over wat de juf of meester vindt, maar wat wij vinden,’ aldus Sajad. Dat alleen al is een reden om te gaan filosoferen met kinderen. Maar hoe pak je dat aan? Met het gratis kennismakingspakket van Filosovaardig ontvang je handige tips en tools.

Deel bericht

04.11.20

Donderdag 5 november start de tiende editie van MediaMasters, een unieke serious game over de kansen en gevaren van digitale media, speciaal voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het primair onderwijs. MediaMasters wordt gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november).

Deel bericht

04.11.20

Ieder kind moet dezelfde kansen krijgen om zijn of haar talenten te ontwikkelen. De eerste jaren zijn daarvoor van cruciaal belang. Een investering in de ontwikkeling van álle kinderen is daarom hard nodig. Zeven landelijke organisaties pleiten samen voor het recht op toegang tot kinderopvang van 16 uur per week, voor alle kinderen van nul tot vier jaar.

Deel bericht

04.11.20

“Uit elkaar”, een boek met “lichtvoetige” kindergedichten over echtscheiding en “De fantastische vliegwedstrijd”, een spannend, fantasievol prentenboek hebben de Boekenleeuw en -Pauw gewonnen, de prijzen voor de beste kinderboeken van het jaar in Vlaanderen.

Deel bericht

04.11.20

Leraren moeten in de eerste groep komen die gevaccineerd wordt tegen corona, net als personeel in de kinderopvang. Deze oproep doet regeringspartij D66 vandaag aan het kabinet.

Deel bericht

03.11.20

Is jouw school toe aan een (nieuwe) methode waarmee je schoolbreed werkt aan een sociaal veilige school? Wil je verstorend gedrag, waaronder pesten, voorkomen? Doe dan mee! Je krijgt te zien hoe Kwink, dé online-methode werk.

Deel bericht

03.11.20

Scholen kunnen via een stimuleringsregeling tot 5000 euro krijgen om aandacht te besteden aan gezonde relaties en seksualiteit. Aanvragen kunnen via Mijngezondeschool.nl worden ingediend tot en met 16 november.

Deel bericht


lees verder …

KLIK HIER voor de bron van dit bericht  (Onderwijs Nieuws Dienst)