Jildou kreeg thuisonderwijs op zee (en maakte educatieve vlogs)

Ook voor Jildou is dit niet nieuw. Tijdens een bijzondere zeilreis met haar gezin kreeg Jildou Tinga (toen 8 jaar oud) vijf maanden les van haar ouders. Na de lessen ging ze met haar vader op ‘plastic jacht’: met een speciaal net deden ze onderzoek naar plastic in het water en daarnaast ruimden ze iedere dag stranden van onbewoonde eilanden op. Van hun avonturen aan boord maakten ze een serie vlogs voor de bovenbouw van de basisschool.

Statiegeld

De ‘Plastic Jagers’ zeilden in vijf maanden van hun woonplaats Leiden via Noorwegen, Zweden en Estland naar Helsinki (Finland) en vervolgens via Polen en Duitsland terug naar huis. Het jaar erna zal haar vader (Merijn Tinga) als Plastic Soup Surfer de Noordzee over kitesurfen als startschot van een petitie voor statiegeld op kleine plastic flesjes. 55 duizend mensen ondertekenden de petitie en het kabinet nam de ‘Plastic Soup Surfer Petitiemotie’ over. Deze motie werd de basis van het beleid dat statiegeld op kleine flesjes verplicht stelt per voorjaar 2021.

Actueel

Door het thuisonderwijs en de quarantaine maatregelen staan het leven van Jildou aan boord van het zeilschip dichterbij de belevingswereld van het gemiddelde kind dan anders. Bovendien kunnen de vlogs en filmpjes een welkome afwisseling bieden voor kinderen die nu thuis onderwijs krijgen van hun ouders. 

De 19 Plastic Jagers vlogs zijn hier te vinden. De vlogs werden opgenomen in 2015 maar zijn nog altijd actueel.

Door: Nationale Onderwijsgids

KLIK HIER voor de bron van dit bericht