Hoop voor ‘zittenblijver’: middelbare scholen laten meer leerlingen overgaan

Voortgezet onderwijs

09.05.20

Veel leerlingen die voor de coronacrisis dreigden te blijven zitten, zullen tóch overgaan. Middelbare scholen neigen ernaar om meer scholieren een kans te geven vanwege de uitzonderlijke situatie. ,,Ik verwacht dat het percentage zittenblijvers dit jaar lager kan zijn.’’

Deel bericht

(advertentie)

08.05.20

Onderwijsminister Arie Slob laat onderzoeken of en in hoeverre kinderen leerachterstand hebben opgelopen in de acht weken thuisonderwijs. Dat gebeurt niet alleen in het primaire, maar ook in het voortgezet onderwijs, het mbo en het hoger onderwijs. We zijn ook al aan het nadenken hoe we eventueel opgelopen tekorten in de komende tijd kunnen wegwerken”, zei Slob vrijdag.

Deel bericht

08.05.20

Minister Slob heeft kritiek op de school in Amersfoort die het eindcijfer van examenleerlingen voor een aantal vakken heeft aangepast. Het Johan van Oldenbarneveldt Gymnasium stelde cijfers naar boven bij.

Deel bericht

08.05.20

Onderwijsminister Arie Slob moet ervoor zorgen dat leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) dit schooljaar hun diploma kunnen halen zonder staatsexamens te hoeven doen. Een motie met die strekking is gisteravond aangenomen in de Tweede Kamer.

Deel bericht

08.05.20

eergeld Amsterdam is slachtoffer geworden van een inbraak. Dieven hebben 76 laptops gestolen. Laptops die de stichting had ontvangen om aan kinderen te geven die er zelf geen geld voor hebben. Juist in deze Corona-tijd zijn laptops onontbeerlijk om ‘bij de les te blijven’.

Deel bericht

08.05.20

De Brainportregio wil extra vaart zetten achter de internationalisering van het onderwijs. Alle basisscholen, middelbare scholen en het mbo in Zuidoost-Brabant krijgen hier al snel mee te maken.

Deel bericht

07.05.20

Jan Drentje is opgelucht dat de eindexamens dit jaar niet doorgaan. Toch kunnen we ze niet missen, schrijft hij. „Met haat of liefde, we zijn veroordeeld tot het eeuwige examen.”

Deel bericht

07.05.20

De scholen in Spanje zouden moeten doorgaan met een combinatie van onderwijs op locatie en onderwijs op afstand zolang er geen coronavaccin beschikbaar is.

Deel bericht

07.05.20

De vo-scholen gaan – onder voorwaarden – vanaf 1 juni weer open. Het definitieve besluit hierover valt later deze maand, uiterlijk 20 mei. Scholen kunnen echter niet wachten met zich voor te bereiden op de heropening. Daarom publiceren de sociale partners nu een voorlopig protocol, op basis van de nu bekende richtlijnen van het kabinet.

Deel bericht

07.05.20

Het gymnasium Johan van Oldenbarnevelt in Amersfoort heeft aangekondigd de eindcijfers van alle examenleerlingen tot meer dan een half punt te verhogen. Volgens de school zijn de cijfers anders niet representatief. De onderwijsinspectie wil opheldering. Mogelijk is de maatregel onwettig.

Deel bericht

07.05.20

Het schooljaar in het voortgezet onderwijs mag, met nog maar drie weken les, niet als een nachtkaars uitgaan. Een goede opvang van leerlingen is belangrijker dan het inhalen van lessen en testen.

Deel bericht

06.05.20

Vanaf 1 juni gaat het openbaar vervoer weer volgens de normale dienstregeling rijden. Reizigers zijn dan wel verplicht op zijn minst een ‘niet-medisch’ mondkapje te dragen. Bronnen die betrokken zijn bij de besluitvorming over de coronamaatregelen bevestigen dat het kabinet dat vanavond zal bekendmaken.

Deel bericht

06.05.20

De minister van Onderwijs werkt samen met haar regionale collega’s aan een plan voor het komend schooljaar. Een kleiner aantal leerlingen in de klas en een lesprogramma dat deels online en deels op school wordt gegeven zijn de belangrijkste aanpassingen

Deel bericht

06.05.20

Het is een hectische tijd voor Onderwijsminister Arie Slob, waarin hij door het rondsluipende coronavirus beslissingen heeft moeten nemen die hij liever niet had genomen, zoals het sluiten van de scholen. ‘Het is al een grote verantwoordelijkheid om bewindspersoon te zijn, maar in deze tijd voel je dat extra zwaar.’

Deel bericht

06.05.20

Minister Slob van Onderwijs trekt nog eens 3,8 miljoen euro uit om leerlingen te ondersteunen die thuis lessen volgen maar hiervoor geen laptop of tablet tot hun beschikking hebben. Daarmee kunnen 11.500 leerlingen worden ondersteund. Met de 2,5 miljoen euro die de minister eind maart beschikbaar st…

Deel bericht

06.05.20

Het gewraakte verschil tussen de gemiddelde cijfers voor het schoolexamen en centraal eindexamen berust op een statistische dwaling stellen Marion van Brederode en Martijn Meeter (Vrije Universiteit). “We mogen meer vertrouwen hebben in hoe op verschillende scholen schoolexamens worden georganiseerd en becijferd.”

Deel bericht

06.05.20

Wil je tijdens de huidige situatie toch het meeste uit je tijd halen nu je thuis zit, maar weet je niet precies waar je je tijd mee moet vullen? Denk dan bijvoorbeeld eens aan het verbeteren van je Engels! En wat nou als we je vertelden dat SQUID een gratis mobiele tool heeft waarmee je regelmatig Engelse oefeningen kunt doen die leuk, boeiend en tegelijkertijd informatief zijn?

Deel bericht

06.05.20

Een tijdje gewoon onderwijs missen is niet perse erg, maar probeer wel te begrijpen wat het is om online te leren.’ Hoe erg is het dat kinderen een aantal weken minder les hebben gekregen en er vooral sprake was van afstandsonderwijsonderwijs? Men heeft het ook wel over homelearning, niet te verwarren met homescholing waarbij…

Deel bericht

04.05.20

Als de scholen volgende week weer open gaan, moeten leraren zelf kunnen kiezen of ze wel of niet een mondkapje en handschoenen willen gebruiken. Dat zegt Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders.

Deel bericht

04.05.20

In Denemarken is sinds de gedeeltelijke herstart van de scholen en de versoepeling van andere coronamaatregelen het aantal corona-besmettingen minder snel afgenomen dan daarvoor. Dat blijkt uit gegevens van Statens Serum Instituut (SSI).

Deel bericht

04.05.20

Een verzameling foto’s die samen een treffend beeld geven van de oorlogsjaren. Inwoners uit het hele land hebben zich de afgelopen maanden gebogen over foto’s uit lokale archieven en uit particuliere fotoalbums. Een jury van burgers en deskundigen koos samen de beste, die vandaag bekend worden in het boek ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’.

Deel bericht


lees verder …

KLIK HIER voor de bron van dit bericht  (Onderwijs Nieuws Dienst)