Hoe kunnen de scholen weer open? Vijf mogelijke scenario’s

Basisonderwijs

16.04.20

Het kabinet hakt volgende week een knoop door over versoepeling van de coronamaatregelen. Hoe zien de Nederlandse scholen er na de meivakantie uit? Vijf scenario’s.

Deel bericht

(advertentie)

16.04.20

De Onderwijsraad heeft donderdag adviezen uitgebracht aan het kabinet over het inhalen van leerachterstand die is ontstaan door de coronamaatregelen. Een vroegere of kortere zomervakantie en langere lesdagen zijn daar twee van …

Deel bericht

15.04.20

Dit jaar staat het boek Dwars door de storm (Leopold) van Martine Letterie en Karlijn Stoffels centraal tijdens Nederland Leest Junior. Met de hele klas dit boek lezen biedt een mooie kans om met elkaar in gesprek te gaan over familie en de geschiedenis van je omgeving. De campagne Nederland Leest Junior 2020 duurt de hele maand november en richt zich op schoolkinderen van groep 7 en 8 en vmbo-leerlingen in jaar 1 en 2.

Deel bericht

15.04.20

Nu de scholen in Spanje al een maand gesloten zijn, beginnen deskundigen en ouders zich zorgen te maken over hoe het nu verder moet. Als de situatie met het coronavirus het toestaat, pleiten zij ervoor het onderwijsprogramma in de zomer voort te zetten.

Deel bericht

15.04.20

Koning Willem-Alexander heeft woensdagochtend een werkbezoek gebracht aan basisschool De Fontein in de wijk Wateringse Veld in Den Haag. Tijdens het bezoek ging de koning in gesprek over de effecten van de coronamaatregelen op het onderwijs. Ook volgde hij een online-les.

Deel bericht

15.04.20

Open brief van schooldirecteur Hanneke de Frel Geachte heer Slob, Eerder heb ik u een e-mail gestuurd inzake een beslissing tot het in ieder geval dicht houden van de scholen tot de meivakantie. Ik ben blij te zien, dat aan deze oproep gehoor is gegeven. Het is geen makkelijke tijd om beslissingen t…

Deel bericht

15.04.20

Gaan de scholen na de meivakantie weer open? En hoe? De Schijndelse basisschool ’t Talent loopt voorop en ontvangt de leerlingen sinds kort alweer in de klas. Alleen dan in groepjes van maximaal drie leerlingen. ,,Thuis kun je niet alles vragen en de meester kan het veel beter uitleggen.”

Deel bericht

15.04.20

Supermarkt Jumbo zet haar jaarlijkse bijdrage aan het Koningsontbijt dit jaar in voor extra donaties aan Voedselbanken Nederland. De supermarkt doneert half april honderdduizenden producten voor klanten van de voedselbanken en een cadeautje voor de circa 12.000 vrijwilligers.

Deel bericht

15.04.20

Morgen openen de scholen en kinderdagverblijven in Denemarken weer. Na weken van thuisscholing is dit de eerste maatregel die het Europese land versoepelt. Maar logischerwijs gaat het anders dan anders: er gelden strikte regels.

Deel bericht

15.04.20

Scholen in het speciaal onderwijs vrezen dat er na de coronacrisis meer kinderen naar hen zullen worden doorverwezen. De verwachting is dat gedragsproblemen verergeren en achterstanden zullen oplopen door verschillen in thuissituaties, nu deze kinderen onderwijs vanuit huis volgen.

Deel bericht

15.04.20

Schoolbestuurders in het basisonderwijs hebben begrip voor de zorgen die leraren hebben over het heropenen van de scholen. Sommige bestuurders delen die zorgen. Zij willen eerst duidelijkheid van het RIVM en het Rijk voordat de scholen open kunnen.

Deel bericht

14.04.20

Het kabinet beslist volgende week dinsdag of scholen nog langer dicht moeten blijven. Uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond blijkt dat leraren zich grote zorgen maken over hun veiligheid en gezondheid als de scholen weer opengaan.

Deel bericht

14.04.20

De sluiting van scholen heeft slechts beperkt effect op de verspreiding van het coronavirus. Dat concluderen Britse onderzoekers na een literatuurstudie. Er zouden zo’n 2 tot 4 procent minder mensen overlijden. Dat zijn er volgens de onderzoekers fors minder dan bij andere manieren om sociale contacten te mijden.

Deel bericht

14.04.20

Scholen moeten pas weer opengaan als het veilig is en alle risico’s zijn onderzocht. Anderhalve meter afstand houden op basisscholen, middelbare scholen en roc’s is een lastige klus waarbij een opdeling van klassen nodig is. Dat blijkt uit een enquête onder vijfduizend AOb-leden.

Deel bericht

14.04.20

Schoolleiders en leerkrachten kijken vol spanning naar wat het RIVM volgende week adviseert. Kunnen scholen weer open? En zo ja, hoe dan? Het corona-onderzoek naar de besmettelijkheid van kinderen is nog niet volledig afgerond, maar het RIVM komt maandag met een voorlopig advies.

Deel bericht

13.04.20

De Duitse nationale academie van wetenschappen Leopoldina adviseert een stapsgewijze terugkeer naar de normaliteit. De wetenschappers spreken onder meer van een beperkte opening van de scholen en het verplichten van mondkapjes in het ov.

Deel bericht

13.04.20

Schrijfsters Bette Westera en Sylvia Weve hebben met Uit elkaar de Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar gewonnen, zo is zaterdag bekendgemaakt in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1.

Deel bericht

11.04.20

We lijken steeds minder geduld met elkaar te hebben, ook in de opvoeding en het onderwijs. Hoe komt dat en wat kunnen we er, ook in de coronacrisis, aan doen? Remco Pijpers sprak met pedagoog Joop Berding.

Deel bericht

11.04.20

Thuis lessen volgen tijdens de coronacrisis is voor een grote groep leerlingen een behoorlijke uitdaging. Zij beschikken niet over een geschikte studeerplek, computer, internetverbinding en/of ouders die kunnen helpen. Socioloog Thijs Bol vreest voor de gevolgen op de langere termijn.

Deel bericht

11.04.20

Nu de samenleving is ontwricht door het coronavirus, is er de mogelijkheid radicale hervormingen door te voeren. Schulden moeten worden kwijtgescholden, er moeten kortere werkweken komen, we moeten minder consumeren en reizen en er moet meer geïnvesteerd worden in de publieke sector.

Deel bericht

10.04.20

Toen bekend werd dat scholen hun deuren moesten sluiten vanwege het coronavirus, gingen leraren direct op zoek naar mogelijkheden voor les op afstand. Om hun leerlingen in beeld te houden gebruiken ze videochats. Op een veel gebruikte app, Zoom, is steeds meer kritiek. De app zou onveilig zijn en he…

Deel bericht


lees verder …

KLIK HIER voor de bron van dit bericht  (Onderwijs Nieuws Dienst)