‘Het onderwijs zit nu in een snelkookpan’

ICT en onderwijs

17.03.20

Limburgse middelbare scholen worden door het coronavirus gedwongen snel te innoveren. „Het is spannend en hectisch, maar je wordt creatief.”

Deel bericht

(advertentie)

17.03.20

Corona-vakantie? Vergeet het maar. Scholen in het basis- en voortgezet onderwijs werken er keihard aan om de lessen zo snel mogelijk weer te hervatten.

Deel bericht

16.03.20

Hoe geef je les via internet? Op veel scholen wordt er met man en macht gewerkt aan het uitwerken van de digitale lessen. Op het Gerrit Rietveld College in Utrecht krijgen leraren een spoedcursus online-lesgeven.

Deel bericht

16.03.20

Tussen leerlingen van hetzelfde opleidingsniveau bestaan grote verschillen in digitale geletterdheid. In elke klas zitten zowel heel vaardige als veel minder vaardige leerlingen. Nu digitale geletterdheid mogelijk onderdeel wordt van het curriculum, staan leraren voor de ingewikkelde taak met die le…

Deel bericht

16.03.20

Het kabinet neemt opnieuw drastische maatregelen om de verspreiding van het corinavirus in te dammen. Scholen, horeca en sportclubs moeten tot 6 april (gedeeltelijk) dicht. Maar de scholen hebben een probleem: hoe digitaal ze ook zijn, onderwijs op afstand kunnen ze vaak niet aanbieden.

Deel bericht

15.03.20

Schoolleiders zijn volop aan het bedenken wat ze gaan doen als de scholen moeten sluiten. Ze bekijken hoe ze onderwijs op afstand kunnen regelen en de kinderen van ouders met vitale beroepen alsnog kunnen opvangen.

Deel bericht

14.03.20

10 praktische tips  Begin deze eeuw experimenteerden wij bij de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden in het gebruiken van digitale online-middelen op de Waddeneilanden. We noemden het project de Waddencampus. Op de Friese Waddeneilanden bestond op de kleine VO-scholen voor een aantal …

Deel bericht

13.03.20

Veel scholen worden momenteel geconfronteerd met vraagstukken over hoe gaan we vanuit huis in contact blijven met met onze leerlingen en lesgeven op afstand. Wat betekent dit straks voor lesgeven aan jouw leerlingen?

Deel bericht

13.03.20

Een blog over welke digitale leermiddelen ingezet kunnen worden als je een deel van de les op afstand wilt vormgeven.

Deel bericht

13.03.20

De scholen worden voorlopig niet gesloten i.v.m. het coronavirus. In enkele andere Europese landen gebeurde dat wel. Mochten Nederlandse scholen uiteindelijk wel sluiten, dan kunnen leerkrachten met een Yurls-pagina lesmateriaal en huiswerk klaarzetten voor de kinderen thuis. Maak bijvoorbeeld gebruik van webpaden, Wikiwijs of de educatieve spelletjes van Spelletjesplein.nl.

Deel bericht

12.03.20

Nu veel scholen door het coronavirus te maken krijgen met lesuitval, en sommige scholen zelfs geheel moeten sluiten, dringt zich de vraag op hoe we als noodoplossing les kunnen blijven geven vanuit huis met behulp van ict. Het is nooit een volwaardige vervanging, maar wel een goed alternatief voor a…

Deel bericht

12.03.20

Nu veel scholen door het coronavirus te maken krijgen met lesuitval, en sommige scholen zelfs geheel moeten sluiten, dringt zich de vraag op hoe we als noodoplossing les kunnen blijven geven vanuit huis met behulp van ict. Het is nooit een volwaardige vervanging, maar wel een alternatief voor als er…

Deel bericht

12.03.20

De Monitor IBP 2020 geeft inzicht in hoe scholen informatiebeveiliging en privacy hebben geregeld. Bekijk de resultaten van het onderzoek in de publicatie.

Deel bericht

10.03.20

Inspirerende column over Onderwijs en integriteit in tijden van big data, geschreven door Remco Pijpers, expert op het gebied van digitale geletterdheid bij Kennisnet.

Deel bericht

09.03.20

Hoe hebben mbo-instellingen ict geregeld? In de het onderzoek Ict-monitor mbo 2019, ingevuld door 51 mbo-instellingen, leest u er alles over.

Deel bericht

29.02.20

Het kost niets en binnen een paar maanden staan bedrijven als TomTom, Randstad en Hema om je te springen. Techground in de bibliotheek op het Osdorpplein biedt opleidingen tot programmeur of IT-specialist, voor iedereen die maar wil. De eerste lichting heeft net z’n diploma op zak.

Deel bericht

28.02.20

Wat als studenten (en docenten) de grip op hun telefoongebruik verliezen? ‘Onder de duim’ zet aan het denken over de effecten van smartphones en sociale media.

Deel bericht

22.02.20

Op het gebied van cybersecurity is komende week een kwetsbare periode voor scholen volgens het Cyberweerbaarheidscentrum Limburg.”Dat heeft alles te maken met de carnavalsvakantie”, zo vertelt Gilbert van Zeijl van het weerbaarheidscentrum.

Deel bericht

20.02.20

De stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) is gisteren getroffen door ransomware, waardoor 26.000 leerlingen en 2800 medewerkers geen gebruik van computers kunnen maken. Dat laat de stichting, die 23 scholen beheert, via de eigen website weten.

Deel bericht

19.02.20

In deze podcast-aflevering staat de smartwatch in het speciaal onderwijs centraal. Centrale vraag: Is het een goed idee om leerlingen met een gedragsstoornis en/of psychische problematiek een smartwatch te laten dragen die hun fysieke toestand (zoals hartslag en bloeddruk) monitort? Zo ja, is dit et…

Deel bericht

18.02.20

Het eerste jaar van het grootste onderwijsproject in Nederland op het gebied van digitale geletterdheid is geslaagd. Dit project biedt scholen een belangrijke aanvulling op hun onderwijsprogramma, met als resultaat toekomstbestendig onderwijs. Vanwege het schaalniveau is het een uniek project in Nederland, want op deze manier kan een digitaal geletterde samenleving ontstaan.

Deel bericht


lees verder …

KLIK HIER voor de bron van dit bericht  (Onderwijs Nieuws Dienst)