Grote zorgen om Drents basisonderwijs

Basisonderwijs

16.04.20

De Drentse scholen, verenigd in Prisma Drenthe, zijn bezorgd over de voortgang van het onderwijs in de coronacrisis. Dat schrijft Prisma in een brief die woensdagmiddag gestuurd is aan onderwijsminister Arie Slob en voorzitter Rinda den Besten van de PO Raad.

Deel bericht

(advertentie)

16.04.20

Ouders en kinderen zitten al een paar weken op elkaars lip. Dat vraagt veel van iedereen. Je wilt de sfeer goed houden en op een positieve manier met elkaar blijven omgaan. De Kwink-thuislessen sluiten daar bij aan. Ga direct, zonder inlog naar Kwink!

Deel bericht

16.04.20

Focus nu op de opvang van kinderen en jongeren in onveilige situaties. Ondersteun schoolbesturen en scholen met een centraal informatie- en ondersteuningspunt. En laat scholen zich voorbereiden op de herstart en op het inlopen van achterstanden binnen de reguliere schooltijd zodra leerlingen weer na…

Deel bericht

16.04.20

Wees voorzichtig met het gebruik van Zoom. Die waarschuwing geeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een inventarisatie van dertien veelgebruikte videobel-apps die gisteren is gepubliceerd. Gebruikers kunnen de veiligheid van videobelsoftware verbeteren met de juiste instellingen.

Deel bericht

16.04.20

Minister van Onderwijs Celaá is woensdag met haar collega’s van de autonome regio’s overeengekomen dat alle leerlingen in het basis-, voortgezet-, en beroepsonderwijs zullen doorstromen naar het volgend schooljaar.

Deel bericht

16.04.20

De Onderwijsraad adviseert het kabinet om de komende tijd vooral te focussen op de opvang van kwetsbare leerlingen. Zo moet daar bijvoorbeeld meer duidelijkheid over worden verschaft, omdat de mogelijkheid ertoe niet bekend is bij al het onderwijspersoneel.

Deel bericht

16.04.20

Leren schrijven en rekenen zijn belangrijke stappen in de ontwikkeling van kinderen. Ze zijn ongelooflijk trots op hun eerste, zelfgeschreven woordjes en sommen. En die schrijven ze natuurlijk het liefst in een leuk, hip schrift.

Deel bericht

16.04.20

Hoe zit het precies met de noodopvang voor kinderen van ouders met cruciale beroepen of kwetsbare kinderen in de meivakantie? Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) geeft in haar corona-nieuwsbulletin meer informatie over de afspraken die gemeenten, kinderopvang en het onderwijs maken over de noodopvang in de meivakantie.

Deel bericht

16.04.20

Het kabinet hakt volgende week een knoop door over versoepeling van de coronamaatregelen. Hoe zien de Nederlandse scholen er na de meivakantie uit? Vijf scenario’s.

Deel bericht

16.04.20

De Onderwijsraad heeft donderdag adviezen uitgebracht aan het kabinet over het inhalen van leerachterstand die is ontstaan door de coronamaatregelen. Een vroegere of kortere zomervakantie en langere lesdagen zijn daar twee van …

Deel bericht

15.04.20

Dit jaar staat het boek Dwars door de storm (Leopold) van Martine Letterie en Karlijn Stoffels centraal tijdens Nederland Leest Junior. Met de hele klas dit boek lezen biedt een mooie kans om met elkaar in gesprek te gaan over familie en de geschiedenis van je omgeving. De campagne Nederland Leest Junior 2020 duurt de hele maand november en richt zich op schoolkinderen van groep 7 en 8 en vmbo-leerlingen in jaar 1 en 2.

Deel bericht

15.04.20

Nu de scholen in Spanje al een maand gesloten zijn, beginnen deskundigen en ouders zich zorgen te maken over hoe het nu verder moet. Als de situatie met het coronavirus het toestaat, pleiten zij ervoor het onderwijsprogramma in de zomer voort te zetten.

Deel bericht

15.04.20

Koning Willem-Alexander heeft woensdagochtend een werkbezoek gebracht aan basisschool De Fontein in de wijk Wateringse Veld in Den Haag. Tijdens het bezoek ging de koning in gesprek over de effecten van de coronamaatregelen op het onderwijs. Ook volgde hij een online-les.

Deel bericht

15.04.20

Open brief van schooldirecteur Hanneke de Frel Geachte heer Slob, Eerder heb ik u een e-mail gestuurd inzake een beslissing tot het in ieder geval dicht houden van de scholen tot de meivakantie. Ik ben blij te zien, dat aan deze oproep gehoor is gegeven. Het is geen makkelijke tijd om beslissingen t…

Deel bericht

15.04.20

Gaan de scholen na de meivakantie weer open? En hoe? De Schijndelse basisschool ’t Talent loopt voorop en ontvangt de leerlingen sinds kort alweer in de klas. Alleen dan in groepjes van maximaal drie leerlingen. ,,Thuis kun je niet alles vragen en de meester kan het veel beter uitleggen.”

Deel bericht

15.04.20

Supermarkt Jumbo zet haar jaarlijkse bijdrage aan het Koningsontbijt dit jaar in voor extra donaties aan Voedselbanken Nederland. De supermarkt doneert half april honderdduizenden producten voor klanten van de voedselbanken en een cadeautje voor de circa 12.000 vrijwilligers.

Deel bericht

15.04.20

Morgen openen de scholen en kinderdagverblijven in Denemarken weer. Na weken van thuisscholing is dit de eerste maatregel die het Europese land versoepelt. Maar logischerwijs gaat het anders dan anders: er gelden strikte regels.

Deel bericht

15.04.20

Scholen in het speciaal onderwijs vrezen dat er na de coronacrisis meer kinderen naar hen zullen worden doorverwezen. De verwachting is dat gedragsproblemen verergeren en achterstanden zullen oplopen door verschillen in thuissituaties, nu deze kinderen onderwijs vanuit huis volgen.

Deel bericht

15.04.20

Schoolbestuurders in het basisonderwijs hebben begrip voor de zorgen die leraren hebben over het heropenen van de scholen. Sommige bestuurders delen die zorgen. Zij willen eerst duidelijkheid van het RIVM en het Rijk voordat de scholen open kunnen.

Deel bericht

14.04.20

Het kabinet beslist volgende week dinsdag of scholen nog langer dicht moeten blijven. Uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond blijkt dat leraren zich grote zorgen maken over hun veiligheid en gezondheid als de scholen weer opengaan.

Deel bericht

14.04.20

De sluiting van scholen heeft slechts beperkt effect op de verspreiding van het coronavirus. Dat concluderen Britse onderzoekers na een literatuurstudie. Er zouden zo’n 2 tot 4 procent minder mensen overlijden. Dat zijn er volgens de onderzoekers fors minder dan bij andere manieren om sociale contacten te mijden.

Deel bericht


lees verder …

KLIK HIER voor de bron van dit bericht  (Onderwijs Nieuws Dienst)