Extra geld voor inlopen achterstanden vanwege corona

Voortgezet onderwijs

08.10.20

Er komt 38 miljoen euro extra beschikbaar voor scholen, zodat ze leerlingen kunnen helpen om achterstanden als gevolg van corona in te lopen. Dit geld kunnen scholen inzetten voor bijvoorbeeld bijlessen, ‘herfstscholen’ en andere inhaalprogramma’s. Dat schrijven onderwijsministers Slob en Van …

Deel bericht

(advertentie)

08.10.20

Stop schelden met kanker. Dat is de boodschap die een aantal professionele gamers en youtubers vanaf vandaag samen met KWF Kankerbestrijding naar buiten brengen. Onder meer Koen Weijland, Dani Hagebeuk en Rarko steunen de actie #TegenKK.

Deel bericht

08.10.20

Tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november) is er door heel Nederland aandacht voor digitale balans en gezondheid. Hoe doet jouw organisatie mee?

Deel bericht

07.10.20

Het onderwijs kan ertoe bijdragen om de stereotiepe rolpatronen van man en vrouw te doorbreken. Dat staat in ‘Een verkenning van sekseverschillen in het onderwijs’ van de Onderwijsraad.

Deel bericht

07.10.20

Deze week worden zo’n 10.000 Bosatlassen van de Tweede Wereldoorlog uitgereikt aan scholen in het voortgezet onderwijs in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog is een uitgave van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Noordhof Atlasproducties ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid.

Deel bericht

07.10.20

De nieuwe, supersnelle coronatest is betrouwbaar genoeg om te gebruiken, zo concludeert het UMC Utrecht na twee weken schaduwtesten. De eiwittest is klaar in een kwartier en kan een doorbraak betekenen voor de vastgelopen testketen. Inmiddels zijn twee type sneltests door het kabinet goedgekeurd.

Deel bericht

07.10.20

Leraren in het voortgezet onderwijs ervaren veel stress in hun werk tijdens coronatijd. Aan de ene kant omdat er veel collega’s ziek zijn, maar ook vanwege het grote aantal zieke leerlingen en de constante dreiging van het coronavirus. Hanneke Stengs, docent aardrijkskunde en Engels aan het Penta College in Spijkenisse, is daar één van.

Deel bericht

07.10.20

Bart (49) meldde zich begin maart ziek op zijn werk, negen dagen later lag hij op de intensive care aan de beademing. Hij overleefde het virus, geeft zelfs weer beperkt les, maar verbaast zich enorm over de mondkapjesdiscussie op middelbare scholen. “Zou je met mij willen ruilen?” is zijn boodschap aan de leerlingen en ouders die het onzin vinden.

Deel bericht

06.10.20

Scholen hebben sinds de uitbraak van het coronavirus veel ervaring opgedaan met het lesgeven op afstand via videoapplicaties. Nog steeds zijn deze videoapps in sommige situaties nodig om contact met leerlingen te onderhouden en om lessen te geven.

Deel bericht

06.10.20

Scholen worstelen met de uitval van docenten door de coronamaatregelen. Sinds het begin van het schooljaar zat gemiddeld 10 procent van de leraren tijdelijk thuis vanwege een verkoudheid of een besmette huisgenoot. Het gevolg is extra lesuitval.

Deel bericht

05.10.20

Uit het grootschalige internationale onderzoek Free to be Online? van Plan International blijkt dat 58 procent van alle meisjes tussen de 15 en 25 jaar te maken krijgt met online intimidatie. De ervaringen van slachtoffers lopen uiteen van denigrerende opmerkingen tot het dreigen met verkrachting. Plan roept social mediabedrijven op online intimidatie serieus te nemen.

Deel bericht

05.10.20

Vanaf maandag geldt het dringende advies om op middelbare scholen een mondkapje te dragen. Het advies is bedoeld voor situaties waarin leerlingen en docenten niet altijd 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden, zoals op de gang en in aula’s. Hoe is dat voor de leerlingen en docenten?

Deel bericht

02.10.20

Vanaf maandag moeten alle leerlingen op de middelbare scholen in Amsterdam een mondkapje dragen. Dat laat voorzitter Rob Oudkerk van vereniging van schoolbesturen in het Amsterdamse voortgezet onderwijs (OSVO) weten.

Deel bericht

02.10.20

De Universiteit Utrecht start met een korte cursus voor studenten die gaan helpen bij het wegwerken van leerachterstanden. In oktober gaan zo’n 100 studenten aan de slag bij vier scholen. De studenten zijn geworven door het non-profit platform Studenten Helpen Scholieren en worden ingezet voor vakken die ze zelf studeren.

Deel bericht

02.10.20

De coronacrisis heeft veel invloed op jongeren. De Jongeren Denktank Coronacrisis (JDC) lanceert de Opp app voor jongeren en volwassenen tussen 16 en 35 jaar, om te horen wat de gevolgen van de coronacrisis zijn voor jongeren in Nederland. Bovenbouwscholieren kunnen meedenken over onderwijs.

Deel bericht

02.10.20

Op het Markland College in Zevenbergen werd al een ventilatiesysteem omgebouwd en kwamen er ‘docenteilanden’ met spatschermen. Nu wordt er gesproken over mondkapjes. Alles om het virus buiten te houden.

Deel bericht

02.10.20

Hij ziet het om zich heen: collega’s raken besmet, leerlingen raken besmet. „En onderwijsminister Arie Slob doet te weinig.” Ton van Haperen, economiedocent op het Rythovius College in Eersel, ziet het helemaal misgaan met de corona-aanpak in het onderwijs. Of beter: het ontbreken daarvan.

Deel bericht

02.10.20

De vereniging van leveranciers van ventilatie- en filtersystemen (VLA) verwacht niet dat scholen deze winter al zullen zijn voorzien van goede ventilatiesystemen. Ook is het budget, dat door het kabinet wordt uitgetrokken, onvoldoende. Dat zegt VLA-voorzitter Wouter Wijma.

Deel bericht

02.10.20

Het aantal kinderen jonger dan 18 jaar dat minstens één stiefouder, stiefbroer of -zus of halfbroer of -zus had, is in twintig jaar toegenomen met bijna 180.000. Dat meldt het Centraal Bureau van de Statistiek.

Deel bericht

02.10.20

De tekst van dit commentaar is voor een op de vier jongeren echt niet te volgen. Dat kan natuurlijk aan de auteur liggen, maar het is helaas een feit dat een kwart van de kinderen aan het eind van de basisschool nog steeds niet goed kan lezen. Dat komt volgens de ­onderwijsinspectie doordat het taalonderwijs tekortschiet.

Deel bericht

01.10.20

Door een fout bij Jeugdriagg zijn de dossiers van kinderen met veelal ernstige psychische problemen gelekt. Ondanks inspanningen van minister Hugo de Jonge om zorginstellingen beter te beveiligen, lijkt er in anderhalf jaar tijd nauwelijks iets veranderd.

Deel bericht


lees verder …

KLIK HIER voor de bron van dit bericht  (Onderwijs Nieuws Dienst)