Eindhoven in gesprek met scholen over ongewenste buitenlandse invloed

Voortgezet onderwijs

12.10.20

Eindhoven gaat in gesprek met scholen in de stad om ze bewust te maken van het risico op ongewenste invloeden uit het buitenland. Wethouder Stijn Steenbakkers schrijft dat in antwoorden op vragen van CDA-raadslid Miriam Frosi naar aanleiding van onderzoek naar de invloed van China op het onderwijs in Nederland en twee mogelijke voorbeelden in Eindhoven.

Deel bericht

(advertentie)

12.10.20

Afstandsonderwijs, hybride lesvormen, mondkapjes en spatschermen: het coronavirus heeft het vak van docent ingrijpend veranderd. Van leerkrachten wordt meer flexibiliteit verwacht dan ooit. En dat terwijl de druk op hun schouders al zo groot is.

Deel bericht

11.10.20

Begin vorige week maakte premier Rutte strengere coronamaatregelen bekend. Later in de week kwam daar nog een dringend advies bij om mondkapjes te gebruiken op middelbare scholen. Hoe effectief is deze manier van communiceren van het kabinet?

Deel bericht

11.10.20

Sinds een week is het ‘dringende advies’ van de overheid om mondkapjes op middelbare scholen te dragen. Hoe ziet dat eruit? “Oh. Shit. Mijn mondkapje ligt nog in mijn lokaal.” Verslaggever Lisanne van Sadelhoff liep een middagje mee op school.

Deel bericht

10.10.20

Kinderen met een topsportstatus kunnen voortaan op iedere middelbare school om een aangepast lesprogramma vragen. Deze week is er een pilot van start gegaan. Stichting Loot, de uitvoerende instantie, is bezorgd.

Deel bericht

09.10.20

Minder leerlingen tegelijkertijd in het gebouw en eerder op vakantie; middelbare scholen zijn genoodzaakt creatieve manieren te vinden om de anderhalvemeterregel zo goed mogelijk na te leven.

Deel bericht

09.10.20

Alle scholen kunnen bij het Nationaal Agentschap Erasmus+ subsidie aanvragen voor mobiliteit van onderwijspersoneel en internationale samenwerkingsprojecten. Po- en vo-scholen kunnen tot 29 oktober een aanvraag indienen voor een Erasmus-accreditatie, die geldig is voor de nieuwe programmaperiode 2021-2027.

Deel bericht

08.10.20

Een corona-observatie ligt nogal voor de hand: leerlingen zijn digitaal nog actiever. Ze nemen deel aan de digitale les, doen voor school online opdrachten en ze werken digitaal samen. Buiten school laten ze zich evenmin digitaal onbetuigd. In deze longread belicht Remco Pijpers de noodzaak om meer aandacht op te brengen voor de andere kant van online creëren en interacteren.

Deel bericht

08.10.20

Tijdens de intelligente lockdown eerder dit jaar waren kinderen dagelijks gemiddeld ruim drie uur langer online, tot wel zeven uur in totaal. De meeste tijd werd doorgebracht op een smartphone. Dat blijkt uit een onderzoek van cybersecuritybedrijf NortonLifeLock. Veel ouders zagen ook hun eigen schermtijd toenemen.

Deel bericht

08.10.20

Er komt 38 miljoen euro extra beschikbaar voor scholen, zodat ze leerlingen kunnen helpen om achterstanden als gevolg van corona in te lopen. Dit geld kunnen scholen inzetten voor bijvoorbeeld bijlessen, ‘herfstscholen’ en andere inhaalprogramma’s. Dat schrijven onderwijsministers Slob en Van …

Deel bericht

08.10.20

Stop schelden met kanker. Dat is de boodschap die een aantal professionele gamers en youtubers vanaf vandaag samen met KWF Kankerbestrijding naar buiten brengen. Onder meer Koen Weijland, Dani Hagebeuk en Rarko steunen de actie #TegenKK.

Deel bericht

08.10.20

Tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november) is er door heel Nederland aandacht voor digitale balans en gezondheid. Hoe doet jouw organisatie mee?

Deel bericht

07.10.20

Het onderwijs kan ertoe bijdragen om de stereotiepe rolpatronen van man en vrouw te doorbreken. Dat staat in ‘Een verkenning van sekseverschillen in het onderwijs’ van de Onderwijsraad.

Deel bericht

07.10.20

Deze week worden zo’n 10.000 Bosatlassen van de Tweede Wereldoorlog uitgereikt aan scholen in het voortgezet onderwijs in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog is een uitgave van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Noordhof Atlasproducties ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid.

Deel bericht

07.10.20

De nieuwe, supersnelle coronatest is betrouwbaar genoeg om te gebruiken, zo concludeert het UMC Utrecht na twee weken schaduwtesten. De eiwittest is klaar in een kwartier en kan een doorbraak betekenen voor de vastgelopen testketen. Inmiddels zijn twee type sneltests door het kabinet goedgekeurd.

Deel bericht

07.10.20

Leraren in het voortgezet onderwijs ervaren veel stress in hun werk tijdens coronatijd. Aan de ene kant omdat er veel collega’s ziek zijn, maar ook vanwege het grote aantal zieke leerlingen en de constante dreiging van het coronavirus. Hanneke Stengs, docent aardrijkskunde en Engels aan het Penta College in Spijkenisse, is daar één van.

Deel bericht

07.10.20

Bart (49) meldde zich begin maart ziek op zijn werk, negen dagen later lag hij op de intensive care aan de beademing. Hij overleefde het virus, geeft zelfs weer beperkt les, maar verbaast zich enorm over de mondkapjesdiscussie op middelbare scholen. “Zou je met mij willen ruilen?” is zijn boodschap aan de leerlingen en ouders die het onzin vinden.

Deel bericht

06.10.20

Scholen hebben sinds de uitbraak van het coronavirus veel ervaring opgedaan met het lesgeven op afstand via videoapplicaties. Nog steeds zijn deze videoapps in sommige situaties nodig om contact met leerlingen te onderhouden en om lessen te geven.

Deel bericht

06.10.20

Scholen worstelen met de uitval van docenten door de coronamaatregelen. Sinds het begin van het schooljaar zat gemiddeld 10 procent van de leraren tijdelijk thuis vanwege een verkoudheid of een besmette huisgenoot. Het gevolg is extra lesuitval.

Deel bericht

05.10.20

Uit het grootschalige internationale onderzoek Free to be Online? van Plan International blijkt dat 58 procent van alle meisjes tussen de 15 en 25 jaar te maken krijgt met online intimidatie. De ervaringen van slachtoffers lopen uiteen van denigrerende opmerkingen tot het dreigen met verkrachting. Plan roept social mediabedrijven op online intimidatie serieus te nemen.

Deel bericht

05.10.20

Vanaf maandag geldt het dringende advies om op middelbare scholen een mondkapje te dragen. Het advies is bedoeld voor situaties waarin leerlingen en docenten niet altijd 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden, zoals op de gang en in aula’s. Hoe is dat voor de leerlingen en docenten?

Deel bericht


lees verder …

KLIK HIER voor de bron van dit bericht  (Onderwijs Nieuws Dienst)