Een schrift is soms beter dan een laptop

Basisonderwijs

21.07.20

Scholen moeten veel beter nadenken wat ze met digitalisering willen bereiken en hoe dat in hun onderwijs past. „Er wordt veel ondoordacht gedigitaliseerd.”

Deel bericht

(advertentie)

21.07.20

De vakantie is pas net begonnen voor kinderen in Rotterdam, maar sommige van hen gaan nu alweer naar school. Alleen niet zozeer in het klassieke klaslokaal, maar spelenderwijs bij de nieuwe zomerschool, de Zomercampus010. Rotterdamse kinderen die door corona een onderwijsachterstand hebben opgelopen, kunnen vanaf vandaag gratis hun kennis bijspijkeren.

Deel bericht

20.07.20

Er komen voor het eerst centrale toetsen in Vlaanderen. Elke leerling zal in de loop van het leerplichtonderwijs vier keer zo’n centrale toets afleggen: aan het einde van het 4de en het 6de leerjaar en aan het einde van het 2de en 6de jaar secundair onderwijs. De eerste toetsen worden afgenomen in 2023, aldus Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Deel bericht

20.07.20

Scholen werken steeds nauwer samen om sterker te staan tegenover uitgeverijen van digitale leermiddelen en technologiebedrijven. Door gezamenlijk ict in te kopen kunnen ze beter onderhandelen over de prijs en het aanbod dan als individuele school, is hun gedachte. Bij coöperatie Sivon hebben zich sinds de coronacrisis zo’n tachtig nieuwe schoolbesturen aangesloten.

Deel bericht

17.07.20

Studenten van zes verschillende pabo’s kunnen vanaf september 2020 kiezen voor een specialisatie voor het jonge kind vanaf de start van hun opleiding. Minister Van Engelshoven heeft hier ruimte voor gemaakt naar aanleiding van een motie van Kamerleden Heerema (VVD) en Rog (CDA). Deze motie roept op om een specifieke bevoegdheid voor het jonge of oudere kind wettelijk te regelen en per september 2020 te starten met pilots.

Deel bericht

17.07.20

Dankzij de coronacrisis zijn Zomerscholen dit jaar populairder dan ooit! Kinderen proberen zo tijdens de zomer hun opgelopen achterstanden in te lopen. Ook op basisschool de Springplank in Eindhoven is het, ondanks de vakantie, daarom nu gezellig druk.

Deel bericht

16.07.20

Welke educatieve auteur ontwerpt dit jaar de ‘Beste Les van 2020’ en wint daarmee de Educatieve Parel? Doe mee aan deze wedstrijd en zet daarmee de educatieve auteur als maker van hoogwaardig lesmateriaal in de schijnwerpers!

Deel bericht

16.07.20

ThiemeMeulenhoff en Microsoft Education hebben samen een innovatieve oplossing ontwikkeld voor online onderwijs. Leerlingen die voor school digitale lesmethodes volgen van ThiemeMeulenhoff, kunnen dat vanaf nu volledig doen in Microsoft Teams.

Deel bericht

16.07.20

De sluiting van scholen vanwege het coronavirus gaf een flinke boost aan de inzet van ICT. Op basisschool Futura werken leerlingen na de klassikale instructie allemaal op hun eigen niveau op iPads. Dat geeft de leerkracht ruimte voor individuele begeleiding.

Deel bericht

15.07.20

Ruim 1100 scholen in het primair onderwijs vroegen nog voor de zomervakantie subsidie aan om hun leerlingen extra ondersteuning te kunnen bieden vanwege door de coronacrisis opgelopen leer- en ontwikkelachterstanden. Dat betekent dat bijna 29.000 leerlingen de komende periode extra begeleid worden.

Deel bericht

13.07.20

Leraren kampen wereldwijd met stress op hun werk. Dat blijkt uit een internationale rapportage over het beroep van de Organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling (Oeso).

Deel bericht

13.07.20

De uitzondering bevestigt de regel. Neem het Jan Tinbergen College in Roosendaal. Daar worden in de staart van de zomervakantie ongeveer dertig leerlingen nog even bijgespijkerd voordat het nieuwe schooljaar weer begint.

Deel bericht

11.07.20

Voor het basisonderwijs in regio Zuid is de zomervakantie officieel van start. De leerkrachten zwaaien hun leerlingen uit en blikken terug op een bewogen jaar. Een jaar dat anders dan anders is en dat beleefden ze allemaal op hun eigen manier.

Deel bericht

11.07.20

Op meer dan de helft van de scholen ontbreken nog altijd personeelsleden vanwege coronaklachten. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders onder…
The post Steeds meer leraren op school, veel schoolteams nog niet compleet appeared first on Algemene vereniging schoolleiders…

Deel bericht

10.07.20

Hoe komt het dat zo veel Nederlandse leerlingen slecht leren lezen en rekenen? Het lerarentekort is schrijnend, maar erger is nog dat de leraar er niet toe doet in ons onderwijs, betoogt Sezgin Cihangir, directeur van het Nederlands Mathematisch Instituut.

Deel bericht

10.07.20

Minister Arie Slob (Onderwijs) neemt de voorstellen tot wetswijziging op het gebied van onderwijshuisvesting over van de PO-Raad, VO-raad en Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Hiermee wordt het voor gemeenten verplicht een meerjarig Integraal Huisvestingsplan (IHP) te ontwikkelen. Zij werken hierbij samen met schoolbesturen.

Deel bericht

09.07.20

Sezgin Cihangir ziet het ene na het andere dure onderwijsonderzoek verschijnen. Intussen presteert het Nederlandse onderwijs steeds slechter.

Deel bericht

09.07.20

Motivatie moet een grotere rol spelen in de toelating voor de pabo vindt de VVD. Afgelopen week nam de Tweede Kamer met algemene stemmen een motie aan om de instroomeisen te versoepelen.

Deel bericht

09.07.20

Beveiligingsexperts en pedagogisch professionals doen een dringende oproep TikTok te verwijderen van de smartphone. Een analyse van VPNgids.nl in samenwerking met verscheidene veiligheidsexperts en pedagogisch professionals integreert de meest recente inzichten en privacyrisico’s van TikTok.

Deel bericht

09.07.20

Alle subsidieaanvragen voor programma’s die de corona-achterstanden in het onderwijs moeten helpen wegwerken, zijn toegekend. Scholen gaan met het geld bijvoorbeeld al de komende weken zomerscholen opzetten.

Deel bericht

09.07.20

Brugklassers moeten volgend schooljaar een landelijke niveauverbetertoets maken die in beeld brengt of zij wel op het juiste niveau zitten. Dat is één van de adviezen die jongeren vandaag aan premier Mark Rutte presenteren.

Deel bericht


lees verder …

KLIK HIER voor de bron van dit bericht  (Onderwijs Nieuws Dienst)