De sterke rekenaar zit dikwijls op de gang

Basisonderwijs

11.03.20

Het klopt dat Nederland een middenmoter is in termen van rekenprestaties, maar er gaat een nog veel interessanter verhaal schuil achter de cijfers. Want alhoewel nagenoeg geen enkele leerling onderpresteert, is er ook weinig aandacht voor de sterke rekenaar. Valt daar wat aan te doen?

Deel bericht

(advertentie)

11.03.20

Brabantse scholen voeren momenteel continu crisisoverleg met één vraag centraal: is het nog verantwoord om op deze manier onderwijs aan te bieden? Uitsluitsel daarover volgt vaak pas op het allerlaatste moment, in de hoop op een uiterste lapmiddel. ,,Het is een gatenkaaspuzzel.”

Deel bericht

10.03.20

Dit jaar is de Week van het geld van 23 maart t/m 27 maart 2020. Het thema van 2020 is ‘Goed omgaan met geld is goud waard’.

Deel bericht

10.03.20

Angsten komen veel voor. Ze horen bij de normale ontwikkeling van een kind. Sommige kinderen zijn van nature angstiger aangelegd dan andere kinderen. Wat een kind heeft meegemaakt en hoe angstig jezelf als ouder bent, speelt ook mee. Kinderen pikken bewust of onbewust nieuws op over het coronavirus vanuit hun omgeving. Net zoals bij volwassenen kan dit bij kinderen veel vragen oproepen.

Deel bericht

10.03.20

Veel Nederlandse scholen scherpen hun protocollen aan vanwege de verspreiding van het coronavirus. Isabel Kuijlaars wacht het beleid niet af. Haar drie kinderen zitten al een week lang preventief thuis.

Deel bericht

10.03.20

Van maandag 9 maart t/m maandag 20 april 2020 kunnen scholen zich inschrijven voor het Ondersteuningsaanbod Gezonde School en belangstelling registreren voor de Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit, ronde 2 Voorjaar 2020.

Deel bericht

10.03.20

Op ruim een kwart van de scholen zijn al kinderen thuisgebleven vanwege het coronavirus. Ook had 7 procent van de scholen te maken met leraren die geen les konden geven. Dat blijkt uit een peiling onder ruim 1100 schoolleiders van met name basisscholen.

Deel bericht

09.03.20

Hoe wordt leesbevordering vormgegeven op de basisschool? Op deze vraag gaven 423 leerkrachten en 200 schoolleiders antwoord. DUO Onderwijsonderzoek & Advies voerde een surveyonderzoek uit onder deze doelgroep. Daarnaast werden zes verdiepende interviews afgenomen.

Deel bericht

09.03.20

In de hele provincie zitten maandag duizenden kinderen thuis, omdat hun juf of meester niet naar school kan komen vanwege het coronavirus. Een overzicht.

Deel bericht

09.03.20

Help Bram naar zijn droomberoep Schone luchtagent met ontwikkelingsmaterialen uit de 5 gloednieuwe Rolf-materiaallijnen. Ontdekt hoe!

Deel bericht

09.03.20

Van 27 t/m 30 april gaan we naar Oostenrijk waar het onderwijs al jaren inclusief is ingericht onder het motto ‘Geef een leerling leeftijdsgenoten, geen lotgenoten’. In Graz doe je tal van ideeën op om jouw dagelijkse praktijk inclusiever en beter passend te maken. Ga je mee?

Deel bericht

09.03.20

Kinderen van laagopgeleide of arme ouders krijgen in hun basisschooladvies niet dezelfde kansen als leerlingen van hoogopgeleide en rijke ouders. Deze kinderen krijgen veel vaker een schooladvies dat lager is dan wat de eindtoets adviseert. “De toets heeft geen last van onbewuste vooroordelen.”

Deel bericht

08.03.20

Schoolbestuurders hebben intensief contact over de aangescherpte richtlijnen van het RIVM. Op sommige basisscholen moeten leerlingen thuisblijven vanwege een lerarentekort door ziekteverschijnselen.

Deel bericht

08.03.20

Rusland bereidt zich voor op belangrijke wijzigingen in de grondwet. Op 22 april wil president Vladimir Poetin die voorleggen aan de bevolking in een volksraadpleging. Wat er precies gaat veranderen is nog niet duidelijk, maar één ding staat vast: er zal worden gebouwd op vaste, traditionele waarden.

Deel bericht

08.03.20

Leerlingen die in Vinkel, Oss, Geffen, Heesch, Lithoijen, Maren-Kessel, Nuland of Lith op een basisschool zitten, moeten maandag mogelijk thuis blijven. De Filios Scholengroep, waar veertien basisscholen onder vallen, heeft zeven zieke leerkrachten en van hun groepen moeten de kinderen thuisblijven.

Deel bericht

08.03.20

Tom Braams is onderwijspsycholoog en is bekend van onder andere het Handboek Dyslexie. Hij beantwoordt tijdelijk vragen van leerkrachten en begeleiders over concentratie- en motivatieproblemen, over lezen, rekenen en spellingproblemen via Yurls.

Deel bericht

08.03.20

Kinderen die in armoede opgroeien doen het slechter op school. Maar waarom? Neurowetenschappers wijzen naar de hersenontwikkeling. Armoede is stressvol, en dat heeft een negatieve invloed op de vorming van het brein.

Deel bericht

07.03.20

Bij een leerkracht van basisschool De Ganzebloem in Geldrop is het coronavirus vastgesteld. De vrouw maakt het goed, meldt Manja Voogd, bestuurder van scholengroep Nut.

Deel bericht

06.03.20

De Tweede Kamer is – opvallend genoeg ook binnen de coalitie – verdeeld over het vervolg van Curriculum.nu. In het algemeen overleg over Curriculum.nu kwam naar voren dat meerdere partijen twijfelen aan de bouwstenen die de verschillende ontwikkelteams maakten. Ook betwist een aantal partijen het standpunt van minister Arie Slob (onderwijs) dat er voldoende draagvlak is voor de curriculumherziening.

Deel bericht

05.03.20

De milde griepepidemie in Nederland is ten einde, meldt expertisecentrum Nivel. De epidemie duurde drie weken. Dat is veel korter dan gemiddeld.

Deel bericht

05.03.20

Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben niet alleen extra ondersteuning nodig voor hun taalontwikkeling, maar ook in het sociale verkeer. Dat concludeert Neeltje van den Bedem uit onderzoek waarop zij 4 maart promoveerde aan de Universiteit Leiden.

Deel bericht


lees verder …

KLIK HIER voor de bron van dit bericht  (Onderwijs Nieuws Dienst)