D66: Vul leerplichtwet aan met ‘leerrecht’

Basisonderwijs

16.11.20

De leerplichtwet moet worden aangevuld met een ‘leerrecht’. Dat moet voorkomen dat leerlingen nodeloos thuiszitten, omdat zij niet terechtkunnen in het passend onderwijs. Hiertoe dient D66 maandag een initiatiefwetsvoorstel in, dat voor consultatie naar ouders, scholen, leraren en andere betrokkenen gaat.

Deel bericht

(advertentie)

16.11.20

Scholen kunnen straks meer personeel aantrekken om te voorkomen dat klassen tijdens de corona-epidemie om de haverklap naar huis moeten. Basisscholen, voortgezet onderwijs en het mbo krijgen daarvoor samen 210 miljoen euro extra.

Deel bericht

14.11.20

In het verleden ben ik een paar jaar schoolleider geweest van een kleine basisschool. Toen ik begon had ik geen flauw idee of die job bij mij paste, maar als Pippi-aanhanger was – en is – mijn motto: ‘Ik heb dat nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik dat wel kan.’

Deel bericht

14.11.20

Reformatorische scholen spreken zich in hun identiteitsprofiel niet expliciet uit over homoseksualiteit. Dat het in de media wel gaat over antihomoverklaringen, komt doordat een oud document op sociale media circuleerde. Maar wat vragen scholen wel?

Deel bericht

14.11.20

Sinterklaas komt straks weer aan in Nederland, maar waar hij en zijn pieten straks afmeren met hun stoomboot is een goed bewaard geheim. Vanwege het coronavirus is de intocht zonder publiek en daarom is de locatie niet bekendgemaakt.

Deel bericht

13.11.20

Bloedtesten bij 362 leerlingen uit de Vlaams Limburgse gemeentes Alken en Pelt geven aan dat ook kinderen en jongeren niet ontsnappen aan het coronavirus SARS-CoV-2. Bij 34 kinderen, ruim 9 procent, werden antistoffen gemeten als maat van een doorgemaakte infectie. Dat wil zeggen dat er maanden na de besmetting nog steeds circulerende antistoffen in het lichaam aanwezig zijn.

Deel bericht

13.11.20

De winnaars van de NRO Verbindingsprijzen 2020 zijn bekend. Winnaar in de categorie basisonderwijs is docent-onderzoeker Marloes van Verseveld, met de doorontwikkeling van de PRIMA-aanpak, een integrale aanpak tegen pesten. De andere winnaar komt uit het mbo. Beiden hebben een promotievideo en een bedrag van 2.000 euro gewonnen.

Deel bericht

13.11.20

Hoe ervaren kinderen kunstmatige intelligentie? Zijn ze zich bewust van de mogelijke risico’s en in welke mate begrijpen ze de werking ervan? Bitescience zocht het uit.  

Deel bericht

13.11.20

Het salaris te laag, de werkdruk te hoog: ontevreden leraren waren de laatste jaren vaak op de barricades te vinden. Toch (of juist daardoor?) wordt het beroep steeds populairder.

Deel bericht

13.11.20

Jaren is erover gesproken, maar nu is er ineens een Kamermeerderheid voor: een acceptatieplicht voor alle scholen. Nu nog mogen bijzondere scholen, zoals protestantse of islamitische, leerlingen weigeren omdat ze bijvoorbeeld niet naar de kerk of moskee gaan.

Deel bericht

13.11.20

De regering heeft de vijfjaarlijkse rapportage over de naleving van het kinderrechtenverdrag naar de Verenigde Naties (VN) gestuurd. Het Kinderrechtencollectief mist daarin aandacht voor knelpunten op het gebied van jeugdhulp, passend onderwijs, kindermishandeling en kansenongelijkheid.

Deel bericht

12.11.20

Ontvangen jullie door Corona geen kunstenaars, dichters of muzikanten op school? Dan is er dus dit jaar minder aandacht voor kunst & cultuur. Gelukkig kun je met de Denkballades muzikant Floor en filosofiejuf Fabien virtueel in de klas ontvangen. Een digibordles met downloads met aandacht voor literatuur, muziek, filosofie en kunstzinnige vorming.

Deel bericht

12.11.20

Het merendeel van de scholen is het gelukt om afgelopen voorjaar in korte tijd om te schakelen naar onderwijs op afstand. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de Monitor hybride onderwijs van de PO-Raad en Kennisnet. De verschillen in aanpak waren echter groot. Zo was een gestructureerd lesaanbod…

Deel bericht

12.11.20

Het aantal mensen dat voorstander is van een traditionele ‘Zwarte Piet’ is dit jaar fors lager dan een jaar geleden. Iets meer dan de helft, 55 procent, vindt dat het uiterlijk van ‘Zwarte Piet’ niet moet worden aangepast. Dat was vorig jaar 71 procent.

Deel bericht

12.11.20

Bibliotheken zijn op grote schaal in stilte bezig om alle kinderboeken met Zwarte Piet te verwijderen. Volgens koepeldirecteur Anton Kok is dat ‘logisch’ en ‘passend bij de tijdsgeest’. ‘Het is goed dat bibliotheken hun verantwoordelijkheid nemen’.

Deel bericht

12.11.20

Hoe komen basisscholen tot een keuze voor een nieuwe methode? Waar lopen ze tegenaan, wat gaat er juist goed? En hoe kan het keuzeproces beter ondersteund worden? Dat onderzoekt het Leermiddelen Adviescentrum CLU, in opdracht van de PO-Raad. Het onderzoek loopt nog, maar de onderzoekers delen nu alv…

Deel bericht

12.11.20

Op basisschool De Vuurvogel in Helmond krijgen kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, drie ochtenden in de week les in de X-tra klas. Dat werkt.

Deel bericht

12.11.20

Na het vertonen van cartoons over de profeet Mohammed werd een Franse leraar onthoofd, en Nederlandse leraren worden bedreigd. Dat zal vooral invloed hebben op leerkrachten en leraren-in-opleiding, denkt Jeroen van Waveren van de iPabo.

Deel bericht

12.11.20

Meld je aan voor de 4 speciale raamtekenweken inspiratiemails en ontvang tussen 17 november en 5 januari gratis sjablonen, inspiratie en speciale kortingen op raamtekenproducten.

Deel bericht

12.11.20

In meer dan de helft van de gezinnen waarin sprake is van kindermishandeling of partnergeweld gaat het geweld door na een melding bij Veilig Thuis. In de gezinnen is anderhalf jaar na de melding nog sprake van ernstig of veelvuldig geweld.

Deel bericht

12.11.20

Vanwege corona mochten gisteren veel minder kinderen meedoen aan de Doemiddag van vmbo Schans in Sleeuwijk dan gebruikelijk is. Uiteindelijk bleek dat een zegen. ,,We kunnen de kinderen veel meer aandacht geven.”

Deel bericht


lees verder …

KLIK HIER voor de bron van dit bericht  (Onderwijs Nieuws Dienst)