Bijzondere scholen mogen straks geen leerlingen meer weigeren

Basisonderwijs

13.11.20

Jaren is erover gesproken, maar nu is er ineens een Kamermeerderheid voor: een acceptatieplicht voor alle scholen. Nu nog mogen bijzondere scholen, zoals protestantse of islamitische, leerlingen weigeren omdat ze bijvoorbeeld niet naar de kerk of moskee gaan.

Deel bericht

(advertentie)

13.11.20

De regering heeft de vijfjaarlijkse rapportage over de naleving van het kinderrechtenverdrag naar de Verenigde Naties (VN) gestuurd. Het Kinderrechtencollectief mist daarin aandacht voor knelpunten op het gebied van jeugdhulp, passend onderwijs, kindermishandeling en kansenongelijkheid.

Deel bericht

12.11.20

Ontvangen jullie door Corona geen kunstenaars, dichters of muzikanten op school? Dan is er dus dit jaar minder aandacht voor kunst & cultuur. Gelukkig kun je met de Denkballades muzikant Floor en filosofiejuf Fabien virtueel in de klas ontvangen. Een digibordles met downloads met aandacht voor literatuur, muziek, filosofie en kunstzinnige vorming.

Deel bericht

12.11.20

Het merendeel van de scholen is het gelukt om afgelopen voorjaar in korte tijd om te schakelen naar onderwijs op afstand. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de Monitor hybride onderwijs van de PO-Raad en Kennisnet. De verschillen in aanpak waren echter groot. Zo was een gestructureerd lesaanbod…

Deel bericht

12.11.20

Het aantal mensen dat voorstander is van een traditionele ‘Zwarte Piet’ is dit jaar fors lager dan een jaar geleden. Iets meer dan de helft, 55 procent, vindt dat het uiterlijk van ‘Zwarte Piet’ niet moet worden aangepast. Dat was vorig jaar 71 procent.

Deel bericht

12.11.20

Bibliotheken zijn op grote schaal in stilte bezig om alle kinderboeken met Zwarte Piet te verwijderen. Volgens koepeldirecteur Anton Kok is dat ‘logisch’ en ‘passend bij de tijdsgeest’. ‘Het is goed dat bibliotheken hun verantwoordelijkheid nemen’.

Deel bericht

12.11.20

Hoe komen basisscholen tot een keuze voor een nieuwe methode? Waar lopen ze tegenaan, wat gaat er juist goed? En hoe kan het keuzeproces beter ondersteund worden? Dat onderzoekt het Leermiddelen Adviescentrum CLU, in opdracht van de PO-Raad. Het onderzoek loopt nog, maar de onderzoekers delen nu alv…

Deel bericht

12.11.20

Op basisschool De Vuurvogel in Helmond krijgen kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, drie ochtenden in de week les in de X-tra klas. Dat werkt.

Deel bericht

12.11.20

Na het vertonen van cartoons over de profeet Mohammed werd een Franse leraar onthoofd, en Nederlandse leraren worden bedreigd. Dat zal vooral invloed hebben op leerkrachten en leraren-in-opleiding, denkt Jeroen van Waveren van de iPabo.

Deel bericht

12.11.20

Meld je aan voor de 4 speciale raamtekenweken inspiratiemails en ontvang tussen 17 november en 5 januari gratis sjablonen, inspiratie en speciale kortingen op raamtekenproducten.

Deel bericht

12.11.20

In meer dan de helft van de gezinnen waarin sprake is van kindermishandeling of partnergeweld gaat het geweld door na een melding bij Veilig Thuis. In de gezinnen is anderhalf jaar na de melding nog sprake van ernstig of veelvuldig geweld.

Deel bericht

12.11.20

Vanwege corona mochten gisteren veel minder kinderen meedoen aan de Doemiddag van vmbo Schans in Sleeuwijk dan gebruikelijk is. Uiteindelijk bleek dat een zegen. ,,We kunnen de kinderen veel meer aandacht geven.”

Deel bericht

11.11.20

De participatie op de arbeidsmarkt van mensen met een migratieachtergrond is de afgelopen jaren sterker toegenomen dan die van mensen met een Nederlandse achtergrond. Dat zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het Jaarrapport Integratie.

Deel bericht

11.11.20

Zingend langs de deuren met snoep als beloning. Sint-Maarten wordt jaarlijks op veel plekken uitbundig gevierd, waaronder in het Noord-Hollandse Broek op Langedijk. “Normaal gesproken leeft het hier enorm en doet vrijwel iedereen mee. Maar dit jaar is het dorp erg verdeeld”, zegt bewoonster Lisanne de Jong.

Deel bericht

11.11.20

Het kabinet trekt nog eens 3 miljoen euro uit om leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs van een tablet of laptop te voorzien zodat zij thuis onderwijs op afstand kunnen volgen. Dat helpt om onderwijsachterstanden verder tegen te gaan.

Deel bericht

10.11.20

Het Openbaar Ministerie gaat onderzoeken of de uitspraken van minister Slob van Onderwijs strafbaar zijn. Roze in Blauw, het netwerk binnen de politie dat zich onder meer bezighoudt met de bestrijding van anti-homogeweld- en discriminatie, stelde eerder vandaag op Facebook dat het mogelijk is om aangifte te doen.

Deel bericht

10.11.20

Een onderzoekende houding. Dat willen ASML en Van Gogh Museum bereiken bij kinderen die deelnemen aan de cursus Masterminds & Masterpieces. Daarin kunnen ze spelen met kleur en licht en ondervinden hoe wetenschap en kunst dicht bij elkaar staan.

Deel bericht

10.11.20

Door de coronacrisis hebben veel ouders nog steeds meer moeite met opvoeden dan normaal, ondanks de versoepeling van deze zomer. Dat blijkt uit de tweede peiling met de Balansmeter van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ).

Deel bericht

10.11.20

Minister Arie Slob (Basis en Voortgezet Onderwijs) vindt niet dat scholen een verklaring moeten vragen van ouders waarin zij afstand nemen van homoseksualiteit. Maar scholen hebben die ‘grondwettelijke vrijheid’, zegt hij. De minister reageert daarmee op de ophef die gisteren is ontstaan na een debat over burgerschapsonderwijs met de Tweede Kamer.

Deel bericht

10.11.20

Bij 60% van haar leerlingen constateerde ze na de scholensluiting een achterstand in één van de kernvakken en 40% heeft extra aandacht nodig vanwege de gevolgen op sociaal-emotioneel gebied. Schoolleider Jarmila Wilson-Berkel is blij met de post-corona subsidie die ze kreeg toegewezen. Het zijn ha…

Deel bericht

10.11.20

Een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer wil dat er zo snel mogelijk een eind komt aan de mogelijkheid die scholen hebben om ouders te verplichten afstand te nemen van homoseksualiteit.

Deel bericht


lees verder …

KLIK HIER voor de bron van dit bericht  (Onderwijs Nieuws Dienst)