Aan gezonde schoollunch en meer bewegen hangt fors prijskaartje

Basisonderwijs

05.11.20

Als we in Nederland alle leerlingen op school een gezonde lunch willen geven en hen meer willen laten bewegen, dan moet daar ruim 1,5 miljard euro per jaar voor worden bijgepast. Dat kan worden afgeleid uit onderzoek in opdracht van het ministerie van VWS.
The post Aan gezonde schoollunch en meer be…

Deel bericht

(advertentie)

05.11.20

Driekwart van de schoolleiders en leraren signaleert een leerachterstand bij leerlingen als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Ook hebben leerlingen en leraren het mentaal zwaar op school.

Deel bericht

05.11.20

Minister Arie Slob (Onderwijs) heeft onderzoek laten doen naar seksueel grensoverschrijdend gedrag door personeel in het onderwijs. Uit het onderzoek volgt een aantal aanbevelingen die de PO-Raad onderschrijft. De sectororganisatie vindt het van groot belang om seksueel grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs aan te pakken en te voorkome

Deel bericht

05.11.20

In Nederland groeit circa 3 procent van alle kinderen op in een onveilige gezinssituatie. In de Week tegen Kindermishandeling, van 16 tot en met 22 november 2020, wordt extra aandacht besteed aan de aard en omvang van dit probleem. Daarnaast staat centraal wat er gedaan kan worden om de aanpak van kindermishandeling te versterken. Dit doen we door te #lerenvanelkaar.

Deel bericht

05.11.20

Met 25 maatregelen verbetert minister Slob (onderwijs) passend onderwijs voor leerlingen, ouders en leraren. Leerlingen en hun ouders krijgen meer te zeggen over passend onderwijs. Zo krijgen leerlingen hoorrecht, zodat zij betrokken worden bij besluiten over hun oplossing.

Deel bericht

05.11.20

Nederlandse basisschoolleerlingen uit de groepen 4 tot en met 7 boekten weinig tot geen vooruitgang tijdens de periode dat de scholen gesloten waren vanwege coronamaatregelen. Dit concluderen onderzoekers van Oxford University na een analyse van toetsresultaten van circa 15 procent van de basisscholen.

Deel bericht

05.11.20

Het sluiten van scholen is een uiterste maatregel tegen corona die in het belang van kinderen zolang mogelijk moet worden uitgesteld. Het recht op onderwijs en het belang van contact met leeftijdgenoten moeten in het coronabeleid voorrang krijgen, stelt UNICEF-directeur Suzanne Laszlo.

Deel bericht

04.11.20

‘Ik vind filosoferen leuk, want nu gaat het eens niet over wat de juf of meester vindt, maar wat wij vinden,’ aldus Sajad. Dat alleen al is een reden om te gaan filosoferen met kinderen. Maar hoe pak je dat aan? Met het gratis kennismakingspakket van Filosovaardig ontvang je handige tips en tools.

Deel bericht

04.11.20

Donderdag 5 november start de tiende editie van MediaMasters, een unieke serious game over de kansen en gevaren van digitale media, speciaal voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het primair onderwijs. MediaMasters wordt gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november).

Deel bericht

04.11.20

Ieder kind moet dezelfde kansen krijgen om zijn of haar talenten te ontwikkelen. De eerste jaren zijn daarvoor van cruciaal belang. Een investering in de ontwikkeling van álle kinderen is daarom hard nodig. Zeven landelijke organisaties pleiten samen voor het recht op toegang tot kinderopvang van 16 uur per week, voor alle kinderen van nul tot vier jaar.

Deel bericht

04.11.20

“Uit elkaar”, een boek met “lichtvoetige” kindergedichten over echtscheiding en “De fantastische vliegwedstrijd”, een spannend, fantasievol prentenboek hebben de Boekenleeuw en -Pauw gewonnen, de prijzen voor de beste kinderboeken van het jaar in Vlaanderen.

Deel bericht

04.11.20

Leraren moeten in de eerste groep komen die gevaccineerd wordt tegen corona, net als personeel in de kinderopvang. Deze oproep doet regeringspartij D66 vandaag aan het kabinet.

Deel bericht

03.11.20

Is jouw school toe aan een (nieuwe) methode waarmee je schoolbreed werkt aan een sociaal veilige school? Wil je verstorend gedrag, waaronder pesten, voorkomen? Doe dan mee! Je krijgt te zien hoe Kwink, dé online-methode werk.

Deel bericht

03.11.20

Scholen kunnen via een stimuleringsregeling tot 5000 euro krijgen om aandacht te besteden aan gezonde relaties en seksualiteit. Aanvragen kunnen via Mijngezondeschool.nl worden ingediend tot en met 16 november.

Deel bericht

03.11.20

Het aantal positieve coronatests in Nederland stijgt al maanden. De scholen in het basis- en voortgezet onderwijs blijven open, terwijl ze tijdens de eerste golf enkele maanden dicht moesten blijven. Daarnaast krijgen nu alle leerlingen vijf dagen per week les op locatie. Vijf vragen over de rol van het onderwijs in het aantal coronabesmettingen.

Deel bericht

02.11.20

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven denkt dat het in het basisonderwijs beter is gesteld met de aandacht voor seksuele diversiteit dan kenniscentrum Rutgers stelt.

Deel bericht

01.11.20

Veel kinderen maken zich zorgen over het coronavirus en dan vooral omdat ze bang zijn dat hun ouders of opa of oma besmet raken. Dat blijkt uit een onderzoek dat onderzoeksbureau No Ties heeft gedaan in opdracht van het NOS Jeugdjournaal onder kinderen tussen de 9 en 12 jaar.

Deel bericht

01.11.20

Mensen kunnen tekst beter onthouden op muziek, zo blijkt uit onderzoek van de gepromoveerde leerkracht Yke Schotanus. Vooral het talenonderwijs kan hiervan profiteren. “Het maakt het leren makkelijker én leuker”, aldus Schotanus, die zelf ook muziek gebruikt in het klaslokaal.

Deel bericht

31.10.20

IVN Natuureducatie neemt vanaf 29 oktober de Natuurschool over, de organisatie die al 30 jaar kinderen de natuur laat beleven met schoolreisjes en excursies in Noordwijk en Lauwersoog. Met deze overname wordt de continuïteit van de Natuurschool gewaarborgd en kan IVN nog meer kinderen de natuur laten beleven.

Deel bericht

29.10.20

CNV Onderwijs heeft met de PO-Raad en de andere vakbonden afgesproken de cao primair onderwijs met twee maanden te verlengen. Onderdeel van deze verlenging is een eenmalige extra toelage van 0,7 procent van het bruto jaarsalaris in 2020 op de loonstrook in december.

Deel bericht

29.10.20

De helft van alle leraren maakt zich zorgen over de kansenongelijkheid van hun leerlingen. Schoolleiders en leraren zien dat het afstandsonderwijs vooral kansarme leerlingen treft. Tegelijkertijd maakte de corona-crisis voor hen inzichtelijker welke leerlingen opgroeien in een minder kansrijke omgeving.

Deel bericht


lees verder …

KLIK HIER voor de bron van dit bericht  (Onderwijs Nieuws Dienst)