16 tips voor onderwijs op afstand aan kleuters

De scholen zijn dicht. Leraren kregen van de ene op de andere dag de taak om onderwijs op afstand te geven. Dat is een hele uitdaging, zeker als je lesgeeft aan kleuters, want zij leren vooral door te spelen en hebben daarbij de juiste materialen en ondersteuning nodig. Hoe pak je dat op afstand aan? Hoe zorg je ervoor dat een kleuter thuis spelend leert? Welke online en offline mogelijkheden zijn er voor kleuters? In dit artikel geven we je 16 tips. 

Allerlei speelmateriaal op de grond

Veel kinderen krijgen op dit moment online les, maar voor kleuters is dit lastiger te organiseren dan voor oudere leerlingen. Het meegeven van huiswerk, werkbladen en werkboekjes is niet de oplossing bij kleuters. Maar hoe kan het dan wel? Met deze 16 tips, tools en praktijkvoorbeelden ben je goed op weg.  

Tip 1: spelend leren blijft belangrijk

Kleuters leren door te spelen, ontdekken en imiteren. Hoe neem je ouders mee in die visie? Nicole Verdonk geeft in haar blog Jonge kinderen leren door spel. Ook nu ze thuisonderwijs krijgen tips voor het vormgeven van afstandsonderwijs aan kleuters. Ook maakte ze een voorbeeldbrief voor ouders met heldere informatie over het belang van spelen.

Wil je ouders nog verder meenemen in je visie op spelen, dan is de Leraar24-video Spelen: meespelen een aanrader. In deze video zien ouders hoe je op een goede en natuurlijke manier het spel van kinderen begeleidt. 

Tip 2: lesgeven via YouTube

Nina van den Hurk, leraar groep 1-2 van OBS De Voorzaan, maakt elke dag een lesvideo met een opdracht aan het eind. Ga naar haar YouTube-kanaal waar je zeer veel verschillende lessen vindt zoals muziek, voorlezen, denksleutels, meten en rekenen.

Tip 3: Kleuterklas tv

Ellen van der Pluijm en Floor Busio, leraren van groep 1-2 van Basisschool De Vuurvlinder in Geertruidenberg, zijn een online kleuterklas gestart op YouTube: Kleuterklas tv. In een van de informatieve video’s van de PO-Raad, het Leraren Collectief en researchED, vertellen zij meer over hun online kleuterklas. 

Tip 4: houd regelmatig contact

Voor een kleuter is een goede band met de leraar erg belangrijk. Houd in deze tijd contact door wekelijks met je leerlingen te videobellen of door af en toe een bericht te sturen. Stimuleer kinderen om foto’s te sturen van een gemaakt schilderij of bouwwerk. Dit kan bijvoorbeeld door een digitaal prikbord te maken met Padlet. Vergeet verder de jarigen niet. Stuur een kaartje of zing met alle kinderen uit de groep online een verjaardagslied. 

Tip 5: maak gebruik van digitale prentenboeken

Digitale prentenboeken vergroten het taalbegrip en woordenschat. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Daarvoor moeten deze prentenboeken wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Lees meer over dit onderzoek in het artikel Voorlezen met digitale prentenboeken vergroot woordenschat bij kleuters.

Ga voor geschikte digitale prentenboek naar Bereslim. Je kunt nu tijdelijk gratis gebruikmaken van hun digitale prentenboeken. (Gebruikersnaam: bereslim100943, wachtwoord: Bieb2020)

Tip 6: leen ontwikkelingsmaterialen uit

Niet elk kind heeft thuis kleurpotloden, speelgoed of boeken. Overweeg om ontwikkelingsmaterialen of andere leermiddelen van school uit te lenen. Vraag meteen aan ouders om het speelgoed een goede schoonmaakbeurt te geven. De grote schoonmaak van het einde van het schooljaar is dan alvast gedaan. 

Tip 7: maak gebruik van de online tips van meester Sander

Meester Sander geeft in een vlog tips voor het geven van online lessen aan kleuters. Hoe vind je een manier die bij kleuters past? Hoe behaal je toch je minimale doelen? En hoe communiceer je met ouders? 

Tip 8: combineer leren met bewegen

Jonge kinderen hebben veel behoefte aan beweging. Geef daarom genoeg opdrachten waarbij je leren en bewegen met elkaar combineert. Lees het artikel over bewegend leren op DoeVrijdag voor goede tips. Meer leuke buitenactiviteiten vind je op de website van De Nationale Buitenlesdag

Tip 9: blijf aandacht aan muziek schenken

Muziekonderwijs heeft veel invloed op de cognitieve, sociaal emotionele en creatieve ontwikkeling van leerlingen. Daarom is het belangrijk om kinderen ook vanaf afstand met muziek in aanraking te laten komen. 

Op het YouTube-kanaal van Antoniusschool Kudelstaart vind je verschillende muzieklessen en op de Facebook-pagina van Muziek Kwartier kun je elke dag met een live muziekles meedoen. Ook 123zing heeft verschillende gratis liedjes en muzieklessen die geschikt zijn voor thuis. Of gebruik deze liedjes om zelf online muziek te geven!

Tip 10: ontdek de eindeloze mogelijkheden van loose parts

Loose parts, oftewel losse onderdelen zijn voorwerpen die kleuters op oneindig veel manieren kunnen gebruiken in hun spel. Loose parts hebben nooit maar één functie of doel waardoor een kind zelf zijn eigen spel kan creëren. Daardoor stimuleert dit materiaal sterk de verbeeldingskracht, het creatief denken en probleemoplossend vermogen. Voorbeelden van loose parts zijn knopen, takjes, wasknijpers, stenen, kralen, kroondoppen, bladeren en zand. Eigenlijk kan bijna alles een loose part zijn en daardoor is het erg geschikt voor thuis. 

Tip 11: stimuleer ouders om iedere dag hun kind voor te lezen

Geef ouders tips hoe ze het beste kunnen voorlezen aan hun kinderen. Dit kan bijvoorbeeld met de Leraar24-video Interactief voorlezen vergroot taalvaardigheid en leesplezier. Ook Story2Tell maakte een filmpje over interactief voorlezen boordevol voorleestips. Verder kan je vooraf leesvragen meegeven waarover kinderen kunnen vertellen of tekenen zoals ‘Over wie ging het verhaal?’ Andere werkvormen zijn:

  • Kinderen en ouders kunnen het voorgelezen verhaal ook naspelen. Dit is goed voor het verhaalbegrip, de taalontwikkeling en het oefenen van rollenspel. Een prentenboek is een mooi uitgangspunt voor een spelscript. Dit geeft kinderen veel inspiratie bij het spelen.
  • Ook het meegeven van een leesbingo werkt stimulerend. Op de website van kinderboekenjuf staat een voorbeeld van een leesbingo

Tip 12: maak gebruik van online vouwlessen

Vouwen is goed voor de visueel-ruimtelijke waarneming en de fijne motoriek. Op het YouTube-kanaal van Meester Sander vind je verschillende instructievideo’s voor een vouwles. Ook de instructievideo’s van Vouwjuf Janet zijn een aanrader. 

Tip 13: Daag leerlingen uit met een ontwikkelingsvoorsprong

Hoe stimuleer je op dit moment kleuters die extra uitdaging aan kunnen? Op de website slimmekleuters.nl vind je allerlei prikkelende thuisopdrachten en ook op hun Facebookpagina wordt elke dag een nieuwe uitdagende opdracht gepost. Verder zijn denksleutels een goede werkvorm om kleuters extra uit te dagen. Bekijk de denksleutel in het thema lente

Tip 14: doe mee aan het 100x handen-wassen project

Slimmekleuters.nl ontwikkelde samen met IllustratieEnzo het 100x handen-wassen project waarmee je leerlingen op een leuke manier tot 100 kunt laten tellen. Daarnaast stimuleert dit project het wassen van handen. Het spel is geschikt voor groep 3 en de goede rekenaars in groep 2. 

Tip 15: laat ict aansluiten bij de manier van leren van kleuters

Jonge kinderen leren met al hun zintuigen. Ict lijkt soms haaks te staan op deze manier van leren. Met deze digitale doe-activiteiten van FutureNL stimuleer je de digitale vaardigheden van kleuters maar ga je niet voorbij aan hun manier van leren. Lees meer over hoe je met ict het leren van kleuters verrijkt

Tip 16: zet af en toe een leerzame app in

Kennisnet en Mijn Kind Online ontwikkelden een brochure met 104 leerzame apps en sites voor kinderen van 2-8 jaar. Ook op kleutersdigitaal vind je een overzicht van geschikte apps. 

Wil je meer lesmaterialen en tips?

Heb jij ook nog een tip?

Dit artikel wordt voortdurend vernieuwd en aangevuld met meer en nieuwe ideeën. Heb je andere tips en ideeën die goed werken voor onderwijs op afstand aan kleuters? Laat het ons weten via info@leraar24.nl.


lees verder …

KLIK HIER voor de bron van dit bericht  (leraar24.nl)