‘1,5 meter afstand houden op een school? Dat is niet te doen’

Basisonderwijs

14.04.20

Schoolleiders en leerkrachten kijken vol spanning naar wat het RIVM volgende week adviseert. Kunnen scholen weer open? En zo ja, hoe dan? Het corona-onderzoek naar de besmettelijkheid van kinderen is nog niet volledig afgerond, maar het RIVM komt maandag met een voorlopig advies.

Deel bericht

(advertentie)

13.04.20

De Duitse nationale academie van wetenschappen Leopoldina adviseert een stapsgewijze terugkeer naar de normaliteit. De wetenschappers spreken onder meer van een beperkte opening van de scholen en het verplichten van mondkapjes in het ov.

Deel bericht

13.04.20

Schrijfsters Bette Westera en Sylvia Weve hebben met Uit elkaar de Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar gewonnen, zo is zaterdag bekendgemaakt in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1.

Deel bericht

11.04.20

We lijken steeds minder geduld met elkaar te hebben, ook in de opvoeding en het onderwijs. Hoe komt dat en wat kunnen we er, ook in de coronacrisis, aan doen? Remco Pijpers sprak met pedagoog Joop Berding.

Deel bericht

11.04.20

Thuis lessen volgen tijdens de coronacrisis is voor een grote groep leerlingen een behoorlijke uitdaging. Zij beschikken niet over een geschikte studeerplek, computer, internetverbinding en/of ouders die kunnen helpen. Socioloog Thijs Bol vreest voor de gevolgen op de langere termijn.

Deel bericht

11.04.20

Nu de samenleving is ontwricht door het coronavirus, is er de mogelijkheid radicale hervormingen door te voeren. Schulden moeten worden kwijtgescholden, er moeten kortere werkweken komen, we moeten minder consumeren en reizen en er moet meer geïnvesteerd worden in de publieke sector.

Deel bericht

10.04.20

Toen bekend werd dat scholen hun deuren moesten sluiten vanwege het coronavirus, gingen leraren direct op zoek naar mogelijkheden voor les op afstand. Om hun leerlingen in beeld te houden gebruiken ze videochats. Op een veel gebruikte app, Zoom, is steeds meer kritiek. De app zou onveilig zijn en he…

Deel bericht

10.04.20

Mijn favoriete link in het uitgebreide overzicht van Kees Vernooy naar aanleiding van de Coronacrisis is die met nationale buitenlandse voorbeelden. Veel is te vinden op de site van de NCCE, het National Center for Education and the Economy, een Amerikaanse organisatie in Washington DC….

Deel bericht

10.04.20

Het kinderboek De Gorgels van cabaretier Jochem Myjer wordt verfilmd, blijkt uit een bericht van het Filmfonds. De nieuwe jeugdfilm krijgt een bijdrage voor de ontwikkelingsfase.

Deel bericht

10.04.20

Amsterdamse basisscholen werken voorzichtig aan scenario’s voor het moment dat ze weer open mogen. Al ligt bijna alles nog open, een ding is zeker: ‘Je kunt niet zomaar op de oude voet verdergaan.’

Deel bericht

10.04.20

Het basisonderwijs is vanwege de coronacrisis van het ene op het andere moment helemaal anders ingericht. Hoe ziet de werkdag van een leerkracht er nu uit?

Deel bericht

09.04.20

Afgelopen week publiceerde de PO-Raad de kaart ‘les op afstand, focus en inrichting’. Deze kaart biedt scholen een handvat om aan de hand van de eigen onderwijsmethoden leerdoelen te prioriteren om het onderwijs op afstand voor lezen, taal en rekenen voor groep 3 t/m 8 vorm te geven. Nu is er ook een tweede kaart beschikbaar. Deze richt zich op les op afstand aan groep 1 en 2.

Deel bericht

09.04.20

Oud-docent Bert Betgen heeft een voorstel voor het onderwijs in Nederland, nu de scholen al een paar weken dicht zijn. ‘Laat het nieuwe onderwijsjaar beginnen in januari 2021.’

Deel bericht

09.04.20

Naar aanleiding van vragen uit het onderwijsveld over het coronavirus in relatie tot de bekostiging van vervanging heeft het Vervangingsfonds (Vf) een aantal maatregelen uitgewerkt om de onderwijssector tegemoet te komen in deze moeilijke periode. Zo wordt vervanging van werknemers, die in verband m…

Deel bericht

09.04.20

Google heeft zijn medewerkers verboden om nog langer met videochatplatform Zoom te werken. Het programma zou teveel veiligheidsrisico’s met zich meebrengen.

Deel bericht

09.04.20

Door de coronacrisis zitten we plots midden in het grootste thuiswerkexperiment ooit. Dat heeft de afgelopen weken bij veel mensen voor extra stress gezorgd, maar nu klinken er ook voorzichtig positieve geluiden. Levert dit op de lange termijn iets op?

Deel bericht

09.04.20

Kom als netwerkpartner(s) met een initiatief waarmee je mensen in deze coronacrisis (en daarna) extra ondersteunt op het gebied van mediawijsheid, en maak kans op een stimuleringsbijdrage. Het bericht Stimuleringsbijdragen in coronatijd: Challenge #NLmediawijs nu geopend verscheen eerst op Mediawijz…

Deel bericht

09.04.20

In pleeggezinnen lopen spanningen op doordat de structurerende invloed van onderwijs en kinderopvang is weggevallen en doordat veel aanvullende zorg is aangepast of stopgezet. Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse Vereniging van Pleeggezinnen (NVP), het Landelijk Overleg PleegOuderRaden (LOPOR) en de Stichting Belangenbehartiging Pleeggrootouders Nederland.

Deel bericht

09.04.20

De meeste basisscholen en middelbare scholen weten waar al hun leerlingen zijn, maar met 5200 leerlingen is er geen contact. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 968 schoolleiders.

Deel bericht

08.04.20

Kees Vernooy maakte een overzicht voor zijn nieuwsbrief naar aanleiding van de mails die hij afgelopen week binnenkreeg. Ze laten zien dat er grote verschillen tussen scholen bestaan bij de invulling van het afstandsonderwijs. Hij gaat in op de verschillen en geeft daarbij nuttige t…

Deel bericht

08.04.20

Bijna 7000 leerlingen zijn kwijt. Dat heeft een organisatie die zich inzet voor basisscholen bekendgemaakt. Scholen kunnen die kinderen niet bereiken en weten dus niet hoe het met ze gaat.

Deel bericht


lees verder …

KLIK HIER voor de bron van dit bericht  (Onderwijs Nieuws Dienst)